Kolla Audis monster – över 6 meter långt

Publicerad:
Uppdaterad:

Audi

Specialbeställd A8 av modell ”XXL”

1 av 8

En ”sedan” i King-size – det var vad en kund efterfrågade.

Audi var inte sena att tillgodose detta och har nu skapat ett riktigt monster till bil.

Med sina 6,36 meter i längd är den det största tillverkaren någonsin sålt.

Har man bara tillräckligt med pengar går det mesta att ordna.

Det är i varje fall tydligt inom bilbranschen där tillverkarnas ”specialavdelningar” mer än gärna ser till att skräddarsy modeller efter miljonärernas minsta önskningar.

Och det var så Audi A8 XXL blev till. En kund ville ha sin A8 i lite större tappning och tyckte att det utrymme som fanns i ”vanliga” A8 L var alldeles för lite.

”Sväljer en A3:a”

Audis ingenjörer satte igång maskinerna och när de nu visar upp sin skapelse kallad ”A8 L extended”, har de verkligen tagit i. Istället för A8 L:s 5 265 millimeter i längd har bilen sträckts ut till 6 360 millimeter.

Bara hjulbasen mäter 4 220 millimeter, det är i stort sett tillräckligt för att kunna ställa en Audi A3.

För att kunna behålla en någorlunda liknande taklinje som originalbilen har man varit tvungen att arbeta om hela bilen från A-stolpen och bakåt. Bland annat innebär det att man hittar ett extra dörrpar på bilen.

Likaså för att bilen inte ska vara livsfarlig att åka i, eller sladdrig, så har man förstärkt upp rejält med stödstag och aluminiumbalkar.

Audi går inte in i detalj på vilken lyx man kan förvänta sig inne i bilen, men man kan nog tänka sig att det är extra allt, med tanke på att köparen var villig att betala ett okänt antal extra euros för att få en helt unik bil.

Rejäl utsikt uppåt

 Alla sex säten i bilen är placerade så att passagerarna tittar framåt, stolarna är klädda i Valcona-läder och går att justera elektriskt. Den tredje sätesraden har egna multimediaskärm och i mittkonsolen bak sitter det en kylbox. Därtill avslöjas det att den diskret blåa bilen har ett panoramaglastak på 2,4 meter.

Under huven på besten sitter Audis välbekanta trelitersbensinare som ger 310 hästkrafter och 440 Nm. Tillräckligt för att ta 6-metersbilen från 0-100 km/h på 7,1 sekunder. Inte illa med tanke på att den utan passagerare ändå väger in på 2 418 kilo.

Som ovan nämnt var bilen en specifik kundbeställning, men tydligen har bygget givit eko på de exklusiva klubbarna – för Audi avslöjar att de fått in ytterligare beställningar på bilar nu.

■ ■ ■ Har du nyhetstips till Aftonbladet Bil? Mejla ditt tips hit.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN

MER OM MIN BIL