Var fjärde struntar i rattsurfförbudet

Publicerad 2018-05-03

Många ringer och sms:ar när de kör bil.

Alla känner till det nya förbudet mot att hålla mobilen i handen när man kör bil.
Ändå väljer var fjärde att bryta mot lagen, visar en ny undersökning från bilauktionssajten Kvdbil.

Den 1 februari trädde det nya rattsurfförbudet i kraft. Det innebär att du inte får hålla mobilen eller annan kommunikationsutrustning i handen samtidigt som du kör.

Lagen har inte gått obemärkt förbi. 100 procent uppger att de känner till det nya förbudet, enligt en Sifo-undersökning som Kvdbil låtit genomföra.

Flest män

Men nästan var fjärde svensk (24 procent) svarar att de fortfarande ibland kör med mobilen tryckt mot örat. Män är överrepresenterade med 28 procent, jämfört med 20 procent av kvinnorna i undersökningen.

– Att så många känner till mobilförbudet visar att vi är på god väg mot säkrare bilkörning – men för att bryta ett invant mönster måste det finnas enkla och bra lösningar. Mobilanvändning med handsfree är fortfarande lagligt men framöver kommer kanske alltfler bilägare att efterfråga bilar med röstassistenter, säger Henrik Otterstedt, vice vd på Kvdbil, i ett pressmeddelande.

Många sms:ar

Var sjunde person uppger också att de sms:ar samtidigt som de kör. Bland unga mellan 16–34 svarar var fjärde att de skickar meddelanden bakom ratten.

Polisen har inga siffror på hur många som lagförts för att bryta mot rattsurfförbudet. Men frågan är inte särskilt prioriterad på nationell nivå, säger Erling Andersson, kommissarie vid polisens utvecklingscenter Mitt.

– 25 procent struntar i förbudet, samtidigt är det ungefär 65 procent som kör för fort. Vi har betydligt större fokus på det, säger han.

”Överlag laglydiga”

Han tror ändå att den nya lagen kan ha haft viss effekt.

– Folk överlag är trots allt laglydiga, och försöker följa regelverket så gott det går.

Vad kan man göra för att minska mobilanvändandet bakom ratten?

– Jag vet inte hur man kan komma åt det fullt ut. Men det finns tankar om att rattsurfande ska kunna beläggas med ordningsbot som kan skrivas ut på plats. Då kommer med stor sannolikhet rapporteringen, och i förlängningen lagföringen, att öka, säger Erling Andersson.

Fakta: Om undersökningen

Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 9–13 mars 2018. Totalt intervjuades 1237 personer i åldern 16-79 år, varav 1009 personer med tillgång till bil. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Sifos webbpanel.

Följ ämnen i artikeln