Storgangsterns flyktbil går på auktion

Av: Dino Stén

Publicerad:
Uppdaterad:

Har körts av Johnny Depp

En av Dillingers flyktbilar, en Ford Coupe Model A från 1930.
En av Dillingers flyktbilar, en Ford Coupe Model A från 1930.

Året är 1934. Bankrånaren John Dillinger flyr från skjutande poliser i en Ford Model A från 1930. Bilen blir full av kulhål.

75 år senare rustas samma bil upp av bolaget som gör film om bankrånaren.

Nu är den till salu.

Johnny Depp som John Dillinger

Kulhålen är borta och lacken är blank. Skinnklädseln är ny.

Om du sett filmen ”Public Enemies”, med Johnny Depp i rollen som bankrånaren John Dillinger, så känner du säkert igen bilen.

Det är just den Ford Coupe Model A från 1930 med 4-cylindrig motor med nummer 2980001 som Dillinger hade som flyktbil 1934. Och det råkar vara exakt samma bil som användes i filmen från 2009.

Ökänd rånarliga

John Dillinger och hans kumpaner blev världsberömda för sina rånarturnéer i de amerikanska nordstaterna under depressionen på 1930-talet. De gäckade polisen vart de än kom och lyckades ständigt komma undan lagen tack vare pålitliga och snabba bilar – något som blev ligans signum.

Efter en rad stötar hade Dillinger och hans gäng hittat ett gömställe i Little Bohemia Lodge i Manitowish Waters 1934.

Ägarna till fastigheten kände igen rånarna och tipsade myndigheterna. Häftig eldstrid utbröt mellan ligan och polisen. Fast polisen skjutit huset sönder och samman lyckades Dillinger och hans två närmaste män Homer van Meter och John "Red" Hamilton fly genom baksidans fönster och dörrar.

Dödades vid biograf

I närheten hittade männen Forden och tvingade bilens ägare Robert Johnson att köra rånartrion dit de önskade. Johnson släpptes senare och trion körde över 30 mil innan de blev igenkända i Minnesota. Då polisen upptog jakten efter rånarna påstås Dillinger själv ha slagit ut bakrutan med sin Thompson-kulspruta och skjutit mot förföljande polisbilar. "Red" Hamilton träffades i striden och dog av sina skador.

Forden byttes sedan till en fyra år yngre Ford med V8.

Tre månader senare dog John Dillinger i en eldstrid när han klev ut från en biograf i Chicago.

Kulhål och blod

Polisen beslagtog den dumpade A-Forden och återlämnade den senare till sin ägare Johnson. Men full av blod och kulhål, som bilen var, fann Johnson ingen anledning att renovera bilen. Den blev stående i 30 år innan den bytte ägare. I dag ägs den av Mark Love. Han fick den av sin pappa som köpte den av Johnson.

2007 visades bilen åter upp med alla sina blodfläckar, kulhål och skador i klädseln efter skottlossningarna på 1930-talet.

Totalrenoverades

Sedan inleddes en totalrenovering av bilen inför inspelningen av filmen "Public Enemies" om just John Dillinger. Filmen hade premiär förra året med Johnny Depp i rollen som Dillinger. Bilen medverkade i scener med skottlossningar.

Nu ska den historiska Forden säljas av auktionsfirman Barrett-Jackson Collector Car Auction i Scottsdale vid en auktion den 18-24 januari vid West World. Bilens historia är väldokumenterad liksom renoveringen.

Utropspriset är ännu inte känt men räkna med att förmögna amerikanska samlare är beredda att betala mycket för bilen.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN