Golfströmmen är het i höst

Av: Robert Collin

Publicerad:
Uppdaterad:

Nya Golf och Scirocco gör inte fansen besvikna

En varm havsström och en minst lika varm ökenvind hör till årets hetaste bilnyheter. Nya VW Golf är här och sportkupén Scirocco gör come back.

De kommer att göra flera av konkurrenterna iskalla.

Volkswagen Golf är en klassiker som fortsätter att förbluffa år efter år. Varje ny generation är en ny fullträff. Som ger konkurenterna sömnlösa nätter.

Och för den som tycker att Golf känns för vuxen finns den vilda kusinen Scirocco som alternativ. Det är samma teknik, men i andra kläder. Scirocco är mer flärd och sport än funktion.

Den allra första Golfen som kom 1974 var en total sensation. Dels var den en framhjulsdriven Folkvagn, dels var den en helt ny typ av bil och konkurrenternas efterföljare fick finna sig att klumpas ihop i ”Golf-klassen”.

Italienaren Giugiaro ritade den första modellen, och den är fortfarande en stilikon (även om de flesta svenska exemplaren rostat bort).

Sportvariant

Men Giugiaro ritade även en sportkupé baserad på samma teknik och om Golf fick sitt namn efter en havsström så fick sportkupén namn efter den heta ökenvinden Scirocco.

Även Scirocco blev en storartad succé men efter tre generationsbyten (den senaste kallades av någon anledning Corrado) försvann modellen.

När generation sex av Golf och generation fyra av Scirocco skulle konstrueras höll det på att bli helt fel. I alla fall enligt nye koncernchefen Martin Winterkorn. Formgivningen höll på att bli alldeles för yvig. Golfen blev inte en Golf och Sciroccon inte en Scirocco.

Sparkade ansvariga

Så Winterkorn sa stopp, gav de ansvariga sparken och började om från början.

Så nu ser nya Golf ut som – ja nästan på pricken ut som förra Golf. Och Scirocco visar tydligt vilken bil den är närmast släkt med.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN