Första bilden: Nya lyxsuven Audi Q8

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3

Bilar

En rejäl coupésuv med 80-talsinspirerad design.

På bilmässan i Detroit ska Audi visa nästan prouktionsfärdiga Q8 concept

– Med Audi Q8 concept har vi skapat en ny spjutspets bland Q-modellerna. Designen förmedlar både sportighet och prestige, säger Marc Lichte, designchef för märket.

BMW har länge haft sin X6:a och Mercedes har sen i somras en stor suv med coupésiluett. Snart kommer det även finnas ett alternativ med fyra ringar i nosen. På den stora bilsalongen i Detroit kommer nämligen Audi att visa upp sitt Q8 concept. En bil som beskrivs vara ”nästan produktionsfärdig”.

Än så länge får vi bara en kort förklaring av bilen samt se en bild. Och enligt Audi så ska man med sin Q8 ”öppna upp ett nytt segment bland de större bilarna”. Exakt vad man menar återstår att se med tanke på ovan nämnda konkurrerande modeller.

– Det har varit viktigt för oss att konceptbilen har en rymlig interiör med fyra lika komfortabla säten, trots den flack taklinjen, säger Marc Lichte i ett pressmeddelande.

Inspirerad av urquattron

I samma infoutskick beskrivs Q8:an så här:

”Konceptbilens front är mäktig. Den oktagonformade Singleframe-grillen är betydligt bredare än i Audis nuvarande modeller och placerad långt fram med tredimensionellt skulpterade linjer. Många av designelementen i Q8 concept är dessutom hämtade från 80-talets Audi urquattro. Bl.a. den extremt flacka men ändå breda C-stolpen och de markerade och breddade hjulhusen. De balanserade proportionerna betonar de främre och bakre hjulen lika mycket för understryka quattro-drivningen på alla fyra hjulen.”

Premiären blir som ovan nämnt på North American International Auto Show som pågår i Detroit den 8-22 januari 2017.

■ ■ ■ Har du nyhetstips till Aftonbladet Bil? Mejla ditt tips hit.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN

MER OM MIN BIL