Bevisat: Golfklassen klarar inte krock med stadsjeep

Av: Zendry Svärdkrona

Publicerad:
Uppdaterad:

- gäller särskilt bilar som saknar sidokrockkudde

1 av 3 | Foto: RFOTO EURO NCAP, TOYOTA, SVEN-ANDERS ERIKSSON
Gamla Ford Focus fick bra betyg i europeiska krocktester, men misslyckades nyligen i ett amerikanskt sidokrockprov. Inte heller New Beetle klarade sig i testet. Bara Toyota Corolla och Chevrolet Cobalt fick godkänt.

I en ny amerikansk undersökning av en rad Golfklassbilars sidokrockskydd får de flesta hård kritik för bristande skyddsverkan.

Det är Insurance Institute for High­way Safety, ett institut med kopplingar till den amerikanska försäkringsbranschen, som har krocktestat en rad bilar i den amerikanska småbilsklassen – det som vi kallar Golfklassen i Europa.

Intressant nog gjordes testet som en simulering av en påkörning av en pickup eller en SUV, alltså med en högre anslagspunkt än Euro-Ncap:s sidokrockprov.

Generellt klarade sig bilarna utan sidokrockkudde mycket dåligt, inklusive gamla Ford Focus, som fortfarande säljs i USA, och nya Mazda 3, som båda testades utan sidokuddar. Även Volkswagen New Beetle med sidokrockkudde fick underkänt, liksom Hyundai Elantra med kudde. Bara Toyota Corolla och Chevrolet Cobalt (säljs inte i Europa) fick godkänt.

Läs mer: www.iihs.org/news_releases/2005/pr030605.htm

Säkerhet.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN

MER OM MIN BIL