Grönt ljus för dieselförbud

Av: Stefan Hesserud Persson

Publicerad:
Uppdaterad:

Miljödiesel

Regeringen ger grönt ljus till kommuner som vill porta äldre bensin- och dieselbilar. Beslut om nya miljözoner kommer att fattas inom kort, säger miljöminister Karolina Skog (MP).
– Det är inte acceptabelt att barn blir sjuka bara av att andas luften, säger hon.

Regeringen går vidare med miljözoner.
Foto: Thinkstock
Regeringen går vidare med miljözoner.

Kommuner kommer att få införa nya miljözoner, som stänger ute äldre bensin- och dieselbilar. Det beskedet gav idag statsminister Stefan Löfven i sin regeringsförklaring, i samband med riksdagens öppnande.

– Barn ska också kunna andas ren luft. För att förbättra luften i städerna får kommunerna nya möjligheter att införa miljözoner, sa han.

Aktuellt från 2020

Enligt det förslag som Transportstyrelsen presenterade i slutet på förra året ska kommunerna från 2020 kunna inrätta två nya zoner. Båda ska stänga ute dieselbilar som inte uppfyller kraven för Euro 6, och bensin-, etanol- och gasbilar som inte uppfyller kraven för Euro 5.

Efter en remissrunda kommer ett nytt förslag inom kort presenteras, säger miljöminister Karolina Skog (MP).

– Vi kommer att gå fram med förslaget om miljözoner. Beslut ska kunna tas inom en nära framtid, säger hon.

I Stockholm jublar trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP).

– Jag är glad för att vi nu får möjlighet att införa miljözoner och få bort de värsta dieselbilarna och få ordning på luften i Stockholm, säger han till DN.

Även Liberalerna i Stockholm ger tummen upp.

– Alla kloka åtgärder som minskar partikelhalterna i innerstaden är bra. Vi liberaler välkomnar väl utformade miljözoner som ger oss möjlighet att förbättra luften i innerstaden, säger Patrik Silverudd (L), gruppledare i trafiknämnden i Stockholm, i ett pressmeddelande.

”Påverkar nybilsförsäljningen”

Om och hur miljözonerna implementeras är upp till respektive kommun. Men Karolina Skog har stora förhoppningar på att de ska bidra till bättre luftkvalitet.

– Det är inte acceptabelt att barn blir sjuka bara av att andas luften. Utöver en positiv påverkan på luftkvaliteten i respektive stad tror jag även att det kommer få långsiktig påverkan på nybilsförsäljningen, säger hon.

Vad säger du till dem som köpt en bil som riskerar att portas i de nya miljözonerna?

– Jag förstår deras frustration. Den förra regeringen valde att ge miljöbonus till dieselbilar, vilket jag är väldigt kritisk till. Det rättar vi till med det nya bonus-malussystemet, säger hon.

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM MIN BIL