VW: ”Det är inte så enkelt”

Publicerad:
Uppdaterad:

Volkswagens utsläppsskandal

Sitter du i en dieseldriven Golf eller Passat av årsmodell 2009 till 2014 respektive 2011-2014?

Då är risken stor att du kör en manipulerad bil.

Det framgår av Volkswagens senaste information om vilka bilar som berörs av dieselskandalen.

Marcus Thomasfolk, informationschef på Volkswagen Sverige
Foto: Foto: Volkswagen
Marcus Thomasfolk, informationschef på Volkswagen Sverige

I fredags avslöjade Volkswagen att det är fem miljoner bilar av märket VW som berörs av skandalen där man manipulerat mjukvara för att minska utsläppen.

”Den interna utvärderingen har konstaterat att fem miljoner Volkswagen personbilar berörs världen över. Några modeller och årsmodeller av dessa fordon (såsom den sjätte generationen av Volkswagen Golf, den sjunde generationen Volkswagen Passat och den första generationen Volkswagen Tiguan) är utrustade enbart med dieselmotorer av typen EA 189”, skriver Volkswagen i sitt pressmeddelande.

Det innebär i stort sett: Sitter du i en dieseldriven Golf av årsmodell 2009-2014, Passat av årsmodell 2011-2014 samt Tiguan (2009-2015) – har den en dieselmotor av EA189-typ.

Baserat på den informationen som Volkswagen gått ut med kan man i statistik från branschorganisationen Bil Sweden, se att det rör sig om totalt 87 471 bilar i Sverige. Just den siffran vill inte Volkswagen bekräfta för Aftonbladet Bil.

– Det är inte så enkelt. Skulle vi ha exakta siffror skulle vi gå ut med det, säger Marcus Thomasfolk, informationschef på Volkswagen Sverige.

Det är ni själva som angett att det här är de berörda modellerna och modellåren, varför går det inte att räkna ut hur många bilar det rör sig om?

– Jag kan inte gå in i detaljer, men i dagsläget kan vi inte svara på antalet bilar. Det vi vet är att det totalt sett rör sig om fem miljoner Volkswagenbilar i världen som har motorerna.

Behöver man vara orolig om man äger en av de berörda bilarna?

– Det har ingen teknisk påverkan på bilen säkerhet eller körbarhet, så man behöver inte vara orolig för det. Det här är otroligt trist för alla. Nu fokuserar vi på att försöka få kunderna att förstå att de kommer att få all information så fort vi har den.

Förutom VW:s fem miljoner bilar är det ytterligare 2,1 miljoner Audi-bilar samt, tre miljoner bilar från Skoda och Seat som berörs av dieselfusket.

■ ■ ■ Har du nyhetstips? Skicka ett mejl till Aftonbladet Bil här.

Publicerad:

MER OM MIN BIL