Bekräftar superbilen: VW Golf med 400 hk

Av: Erik Gustafsson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 10

Volkswagen

Ända sedan Volkswagen drog skynket av konceptbilen Golf R400 har bilvärlden bönat och bett om att den ska byggas.

Och gud hör bön, bevisligen.

För nu bekräftar VW-toppen att bilen snart lanseras – och den blir stark som en Porsche.

Håll i er, GTI-älskare. Snart gör Volkswagen den värsta av dem alla. Stark som en Porsche, praktisk som en familjebil.

Det var under en intervju med brittiska Car Magazine som Volkswagen-koncernens högsta motorchef Dr Heinz-Jakob Neusser avslöjade att superbilen till slut kommer att bli verklighet – och det snart. Nuvarande Golf-generation ryktas ersättas redan i början av 2017, och vad vore bättre avsked än en superduperversion som kör ifrån allt i klassen?

”Vi kommer att bygga den här”

Första gången som Volkswagen Golf R400 visades var på bilmässan i Shanghai. Då var det mer av en ’show off’, bara för att visa att de kan. Men sedan skynket föll där i Kina har uppmaningarna till Volkswagen att bygga bilen varit många, och nu verkar tyskarna alltså ha lyssnat.

– Golf är sportigare än någonsin, och ännu mer kommer den bli snart när vi gör Golf R400 – vi kommer bygga den här bilen, säger Dr Heinz-Jakob Neusser till Car Magazine.

Rykten: Under 500 000 kr

Enligt tidningen kan bilen komma att lanseras redan om ett par månader. Troligtvis sent under 2015, eller tidigt nästa år i värsta fall. Motorn blir en 2,0-liters turboladdad fyrcylindrig motor med mellan 400 och 420 hästkrafter – vilket skulle peta ned Mercedes turbomotor 45AMG från tronen som ’världens starkaste fyrcylindriga motor’. Det innebär också att den nya R400 kommer att utklassa dagens Golf R som ’bara’ har 300 hästkrafter.

Några priser är naturligtvis inte avslöjade, men enligt Car ryktas det om ”under 50 000 euro” i Tyskland. Det skulle i så fall betyda knappt 500 000 kronor med svenska mått mätt. Prisvärt? Jo, jag tackar. 

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN

MER OM MIN BIL