Bekväm lastare

Publicerad:
Uppdaterad:

Bilar

Fiat Strada - smidig pickup till lågt pris

1 av 4 | Foto: ROBERT COLLIN

Behöver du en liten smidig pickup? Och undrar varför Volkswagen la ner sin succépickis för ett par år sedan? I så fall är du inte ensam. Men nu finns ersättaren: Fiat Strada. Med bensin- eller dieselmotor, enkel- eller dubbelhytt.

Pickupernas bästa sida är inte långresa på stora vägar. Det brukar hoppa och studsa och bullra rent infernaliskt. Därför körde jag Fiat Strada på en 200-milatur till Norrland.

Överraskning

Och den överraskade hela vägen. Komforten är riktigt bra, även med flaket olastat, och ljudnivån så låg att normal samtalston räcker i momsad motorvägsfart. Och mycket snabbare än så är inte Strada.

Jag valde versionen med dieselmotor och dubbelhytt som är den bästa kombinationen.

Dieselmotorn utan turbo är rätt trött, men charmig och löjligt snål, och man lär sig att planera omkörningarna. Toppfarten runt 140 km/tim når man ganska snabbt. Sen är det tvärstopp, men vem behöver egentligen köra fortare?

Dubbelhytten, som är ny för i år, har varken bakdörrar eller baksäte men plats för packning, verktyg, matsäck och ombyte. Dessutom är rymden i hytten betydligt trivsammare och redan normallånga personer uppskattar att man kan luta ryggstödet som man vill.

Trots att dubbelhytten kortar flaket med 30 cm är det gott om plats kvar och med nerfälld läm ryms åkgräsklipparen utan problem. Maxlasten är 610 kg.

Vanlig på svenska vägar

Strada med enkelhytt har funnits ett par år, men dåvarande svenske importören försökte inte ens introducera modellen i Sverige. Nye Fiat-importören Olle Olsson-bolagen i Uppsala och en rad nya handlare lär göra Strada till en vanlig syn på svenska vägar.

Småhantverkare, egna företagare, entreprenörer, bönder och skogsägare är målgruppen. Och priset startar på 116 000 kronor, 93 000 utan moms.

Fiat Strada 1,9 diesel

Robert Collin

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN

MER OM MIN BIL