Världens tio värsta polisbilar

Av: Erik Gustafsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Snabba sportbilar ska fånga busar

Vad är en fartsyndares värsta mardröm? En riktigt, riktigt snabb polisbil så klart.

Här är världens tio värsta polisbilar.

Volvo S60 Polestar

Svenska Volvo gör succé i Australien i den tuffa racingserien V8 Supercars där man tagit flera pallplatser. Det har gjort att intresset för märket vuxit och till och med polisen börjat intressera sig. Nu rattar ordningsmakten i Rose Bay, Australien en 350-hästars S60 Polestar. Och det ryktas om att betydligt fler Volvo-bilar är på ingång när den inhemska biltillverkningen i Australien om några år läggs ner.

Porsche 911

Inte lika praktisk som Rose Bay-distriktets S60 Polestar, men både snabbare och snyggare. Till skillnad från Volvon kommer denna 911 tillhörande New South Wales-polisen däremot inte användas i verksamheten till vardags. Utställningar, säger polisen och betonar samtidigt att Porsche kostnadsfritt lånat ut bilen.

Ariel Atom

Brittiska polisens absoluta vapen mot fartsyndare på krokiga landsvägar heter Ariel Atom. Denna superlätta bil väger bara 612 kilo och motorn, en kompressormatad Honda-spis, levererar hela 350 hästkrafter. Prestandan är därefter: 0-100 km/h på blixtsnabba 2,5 sekunder.

Brittiska fartsyndare, det är bara att ge upp.

Bugatti Veryon

Här kan vi utan tvekan säga ”världens snabbaste polisbil” eftersom just Bugatti Veyron är världens officiellt snabbaste bil med sina 431 km/h. Och eftersom Dubai är en förhållandevis stor marknad för just Veyron-bilar vill naturligtvis ordningsmakten inte vara sämre.

Porsche 911

Foto: Foto: Niclas Hammarström

Även Sverige har haft sina tuffa polisbilar – mellan 1965 och 1973 fanns det 22 stycken Porsche-polisbilar i Sverige som användes när det behövde gå extra snabbt. Kommer vi någonsin få se svenska polis-Porschar igen? Tveksamt.

Lotus Evora S

Foto: Foto: AP

Att polisen i Storbritannien kör Lotus förvånar kanske inte, men det gör det desto mer att polisen i Rumänien rattar den brittiska sportbilen. Härligt skarpa köregenskaper och en vass kompressormatad V6:a från Toyota. Enda nackdelen är antagligen lastutrymmet som håller tämligen begränsad storlek.

Mercedes Brabus G 63 AMG

Säg Dubai och världens allra märkligaste saker radas upp en efter en. Som om den Bugatti Veyron de redan har inte vore nog skaffade polismakten där också en Mercedes Brabus G 63 AMG nyligen. Lätt trimmad med 690 hästkrafter och legendariska terrängegenskaper lär den fånga busar både på de raka landsvägarna och i de oändliga ökenområdena.

Ferrari FF

Foto: Foto: AP

Att vara förare i Dubais poliskår skulle vara en bilintresserads dröm. Från Brabus-trimmad G63 AMG till en Bugatti Veyron, men däremellan hamnar den ”praktiska” Ferrari-kombin FF. Fyrhjulsdrift och fyra sittplatser borgar för bekväma transporter med hyfsad framkomlighet. En 6,3-liters V12:a ser dessutom till att det går snabbt. Rejält snabbt.

Lamborghini Gallardo

Något oväntat har ordningsmakten i både Schweiz och Italien fastnat för Lamborghini Gallardo som patrullbil. 560 hästkrafter och fyrhjulsdrift ser till att hålla tempot högt. Synd bara att den italienska polisen nyligen rapporteras ha krockat med sin Gallardo.

Lamborghini Aventador

Foto: Foto: AP

Naturligtvis tyckte Dubai att den italienska och schweiziska Gallardon var lite tam med sina 560 hästkrafter – och beställde därför en 700-hästars Aventador. Den här bilen är dock till för att mer imponera på turister än fånga busar, meddelar polisen. Det trots att 15 procent av alla fortkörare i landet fångas i hastigheter över 200 km/h, enligt CNN.

Publicerad:

MER OM MIN BIL