Guide: Så köper du din första bil

Uppdaterad 2018-05-08 | Publicerad 2018-05-04

Mycket att tänka på vid begagnade bilköpet.

Under våren kommer många att köpa sin allra första begagnade bil.
Men frågorna du ställs inför är många. Privat eller bilhandlare? Leasa eller köpa?
Här guidar vi dig igenom ditt första bilköp.

Bilen är efter bostaden den största investering många gör i livet. Och om man köper bil för första gången växer sig osäkerhetskänslorna extra stora.

Motormännens riksförbud har därför tagit fram en rad råd till dig som planerar att införskaffa din första begagnade bil.

Sätt budget

Den viktigaste parametern är att sätta en budget som täcker in samtliga kostnader förknippade med bilköpet, säger Carl-Erik Stjernvall, teknisk expert på Motormännen.

– Mindre bilar är billigare både i inköp och drift. Många nya bilar tappar upp till hälften av sitt värde de tre första åren. Därför är det smart att titta på bilar som har några år på nacken. Gör en budget med alla bilkostnader – bränsle, skatt, försäkring, parkering – så ser du vad bilen får kosta. Kom ihåg att ha en buffert för service och reparationer, säger han.

Att leasa en bil istället för att köpa den på traditionellt vis kan vara lockande. Men det bör man ta sig en rejäl funderare kring, inte minst om man är ung, anser Carl-Erik Stjernvall.

– Om man leasar blir man låst under väldigt lång tid. Framför allt om man är ung kan förutsättningarna förändras. Man vill göra annat, flytta eller kanske inte längre har samma behov av bil. Då kan det finnas en poäng i att titta på mer traditionellt ägande.

Billigare privat

Begagnade bilar finns i enorma mängder på de stora annonssajterna på nätet. Du kan välja att köpa bilen privat, eller genom en bilhandlare.

Det förstnämnda brukar bli billigare, men ställer större krav på dig som köpare.

– Om du köper begagnad bil från en seriös bilförsäljare får du i regel garanti på köpet, dessutom gäller Konsumentköplagens reklamationsrätt. Bilar som säljs av privatpersoner har lite lägre priser, men det kan vara mer riskabelt att själv säkerställa bilens skick eller ta reda på ifall den har några skulder, säger Carl-Erik Stjernvall.

Kolla skicket

När du hittat en bil du är intresserad av gäller det att bilda sig en uppfattning om såväl det allmänna skicket som dess köregenskaper.

  • Lyssna på hur motorn låter. Det ska inte finnas några onormala ljud eller vibrationer, motorn ska svara jämnt vid gaspådrag, och en bil ska aldrig läcka olja.
  • Hur tar bromsarna? Bilen ska inte dra snett eller skaka vid inbromsning.
  • Interiör och exteriör. Titta efter bucklor och skador längs karossen. Syna även inred­ningen. En hel och ren bil utan obehagliga dofter bevarar sitt värde bäst.
  • Rost? Kolla alltid skärm- och dörrkanter och ställen som är utsatta för smuts och saltangrepp. Väldigt få skador täcks av rostskyddsgarantin, som i princip är värdelös.
  • Kontrollera att all elektronik fungerar som den ska. Repara­tioner av AC, elhissar, elspeglar och ljudanläggning kan kosta många tusenlappar.
  • Kolla däcken. Mönsterdjupet för sommardäck bör vara minst 3 millimeter.

”Lås inte fast dig”

Slutligen, glöm inte bort magkänslan när det är dags att genomföra köpet. Om något känns fel, går det alltid att avbryta.

– Ta dig tid, ställ frågor och se till att få svar på frågorna av säljaren. Om du vänder dig till bilhandlare får du ofta höra att många andra vill köpa just den bilen, och att du måste bestämma dig fort. Då får du avgöra om du vill spela med eller gå därifrån. Lås inte fast dig vid en särskild bil, säger Carl-Erik Stjernvall.

Följ ämnen i artikeln