Rykte: Porsche ska släppa ny värsting

Av: Felix Björklund

Publicerad:
Uppdaterad:

Porsche

Uppgifter: Planerar en mittmotorbil med boxeråtta

En ny mittmotormodell mellan 911 och hybridsuperbulen 918 Spyder.

Tidningen Car Magazine rapporterar att vi snart kommer att få bekanta oss med en 960.

”Det finns tomma platser i vårt utbud”, säger en talesperson för märket.

Porsche har på ganska kort tid gått från att bara vara en sportbilstillverkare – till att ha en bredare modellflora med både sedaner och suvar.

Men även om det har givit rejält med klirr i kassan, har de inte glömt bort att sportbilarna är ”kärnverksamheten”.

Och snart kommer det mer av den varan, det rapporterar Car Magazine.

Namnskyddat 960

Enligt tidningen så har Porsche namnskyddat namnet ”960”, vilket fått ryktena om en ny mittmotorvagn att spira.

Car Magazine spekulerar vilt och blandar upp med information de fått från olika källor – och resultatet är intressant.

Enligt dem kommer 960 vara en modell mellan ikonen 911 Turbo och hybridsportbilen 918 Spyder. Vilket förvisso låter logiskt med tanke på att både Ferrari och McLaren börjat befolka detta segment allt mer. Och Porsche förnekar inte heller detta.

”Det har inte talats mycket om nya modeller, men om du tittat efter så finns det tomma platser i vårt utbud – och man måste titta på vad konkurrenterna gör och planera efter det”, säger en talesperson till Car Magazine.

Ny boxeråtta

Porsche 960 ska enligt tidningen baseras på en ny lättviktsplattform, erbjudas med både bakhjuls- samt fyrhjulsdrift samt få en helt ny typ av motor. Den sistnämnda ska vara en helt nyutvecklad 3,9-liters boxeråtta med fyrdubbla turbos. Motorn ska dessutom ha variabelt kompressionsförhållande för att kunna spara bränsle vilket är anpassat för framtida utsläppskrav.

Receptet med Boxeråtta, lättviktskonstruktion och fyrhjulsdrift ska resultera i att Porsche 960 kommer att ha en accelerationstid 0-100 km/h  på en bra bit under tre sekunder. Runt 2019 ska vi kunna få bekanta oss med bilen om uppgifterna stämmer.

Det måste nog sägas att även om det låter lockande, så ska nog Car Magazines uppgifter tas med en nypa salt. Visst, det har ryktats tidigare om både mittmotorbil och boxeråtta. Det förstnämnda är en öppen historia – men motorn måste sägas vara ett stort frågetecken.

Porsche har tidigare sagt att man lekt med idén, men skrotat den på grund av att motorn helt enkelt skulle bli för stor… återstår att se om de ändrat sig.

■ ■ ■ Har du nyhetstips till Aftonbladet Bil? Mejla ditt tips hit.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN

MER OM MIN BIL