Nybryggt förarbränsle

Minitest: 12-voltsbryggare

Publicerad:
Uppdaterad:
Trött på termoskaffe? Då är en bilbryggare något för dig.
Foto: Marcus Engström och Patrik Lindgren
Trött på termoskaffe? Då är en bilbryggare något för dig.

Kaffe

Det är inte alltid det finns en mack till hands när kaffesuget sätter in. Men med en 12-voltsbryggare för bil och husvagn är du aldrig mer än några minuter ifrån en rykande kopp färskbryggt kaffe.

Långa bilfärder kräver alltid kaffestopp. Det vet dagens mackägare som inte är dummare än att de insett att den bästa förtjänsten inte ligger i drivmedel utan i mat och dryck.

Nu för tiden är kaffet på en mack inte mycket billigare än på ett vanligt fik. Och lyxar du till det med en bulle till är du snart uppe i vad det kostar att äta en hel måltid på en genomsnittlig vägkrog.

För ekonomiskt sinnade människor (eller såna som helt enkelt inte vill betala 30 kronor för en slät kopp) finns det lyckligtvis alternativ. Dessa alternativ stavas 12-voltsbryggare för bil och husvagn.

Det krävs dock lite planering innan du kan njuta av din färskbryggda kopp kaffe i solnedgången vid vägkanten. Du får inte glömma muggar att dricka ur och vatten att brygga med. Tvingas du köpa det efter vägen hade du ju lika gärna kunnat köpa kaffe för de pengarna. Visst är det lite mysigt att göra sitt eget kaffe, men det är inte värt besväret om du inte sparar något på det.
Du får heller inte glömma sjäva kaffet. Ljummet vatten håller ingen vaken på Autobahn eller Flatruet i sommar.

Foto: Marcus Engström och Patrik Lindgren

SOLAR LAB SWEDEN 12-VOLTSBRYGGARE

Pris: 99-199 kronor.
Bryggtid (1 kopp): 8:30 min.
Bra kvalitet. Stabil. Billig.
Ingen värmeplatta.
Kommentar: Bryggaren från Solar Lab ger två koppar kaffe åt gången. Konstruktionen är stabil, står bra på slätt underlag och känns förhållandevis högkvalitativ i sammanhanget, men kopparna står fritt på plattan så se upp för skump. Diskbart filter och två koppar ingår.
BETYG:


WAECO PERFECT KITCHEN MCK 750

Pris: 325-625 kronor.
Bryggtid (0,5l): 21:30 min.
Praktisk, te-möjligheter. Väggfäste.
Bara snabbkaffe, tar lång tid.
Kommentar: Om du nöjer dig med snabbkaffe eller hellre dricker te, då kanske du ska överväga en vattenkokare i stället. Dessutom praktiskt att ha när du bara behöver varmvatten i största allmänhet. Nackdelen är att det tar lång tid att koka upp vattnet, 0,5 liter tar över 21 minuter. Knappast en snabbfika.
BETYG:


ALL RIDE ELECTRIC COFFEE MAKER

Pris: Ca 375 kronor.
Bryggtid (3 koppar): 11:30 min.
Avtagbar vattenbehållare.
Inget väggfäste.
Kommentar: Med kapacitet för sex koppar brygger den här mest i testet. En försänkning i värmeplattan håller själva kannan på plats. Vattenbehållaren är avtagbar vilket underlättar påfyllning och minimerar spill. Bryggprocessen är långsam men temperaturen på kaffet är bra och filtret är inbyggt.
BETYG:


WAECO PERFECT COFFEE MC052

Pris: 435-525 kronor.
Bryggtid (3 koppar): 12 min.
God kvalitetskänsla.
Ej avtagbar vattenbehållare.
Kommentar: Kan stå löst eller monteras fast i bord eller vägg. Kvalitetskänslan är hög och ett par praktiska plastarmar håller kannan på plats i bryggaren om det skulle skumpa under färd. Brygger fem koppar i taget men har ingen avtagbar vattenbehållare vilket stökar till det. Levereras med filter.
BETYG:


WAECO PERFECT COFFEE MC01

Pris: 265-289 kronor.
Bryggtid (1 kopp): 5:30 min.
Tar lite plats, smidigt format.
Bräcklig, ingen värmeplatta.
Kommentar: Är du ensam ute på vägarna och inte någon stordrickare kan du överväga en sådan här bryggare för enbart en kopp. Kvaliteten är lite plastig och vek men formatet är oerhört smidigt och kaffet bryggs rakt ned i en riktig mugg som medföljer. Dock ingen värmeplatta.
BETYG:


GRUNDIG 1 CUP COFFEE MAKER

Foto: Patrik Lindgren

Pris: Ca 450 kronor.
Bryggtid (1 kopp): 6:30 min.
Lock till koppen medföljer.
Dyr. Halvdan kvalitet.
Kommentar: Även anrika elektronikmärket Grundig erbjuder en bryggare för endast en kopp. Men plastkvaliteten är låg och det känns nästan som om man ska bryta sönder locket när man öppnar det. Dessutom alldeles för dyr. Plus för att det medföljer ett lock till koppen som håller temperaturen uppe lite längre.
BETYG:

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN