”Bara VW som fuskat”

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 9 | Foto: Foto: California Air Resources Board
Mary Nichols, ordförande för California Air Resaources Board

Volkswagens utsläppsskandal

VW avgasfusk är den största skandalen i bilhistorien.

Men tyska biljätten verkar vara ensamma om att manipulera sina utsläpp.

– Hittills har vi inte funnit några bilar från andra tillverkare som har samma typ av avgasfusk, säger Mary Nichols på California Air Resources Board.

När dieselskandalen briserade i september var omvärlden chockad.

Tyska jätten VW, som framgångsrikt lyckats etablera sina ”Clean Diesels” i USA, hade manipulerat motorerna för att klara avgastesterna.

Genom otillåten programvara kunde de vid labbtester förbättra utsläppsvärdena – men i verkligheten så låg de mångdubbelt över tillåten nivå.

Ingen annan har hittats

Aftonbladet Bil har fått in mängder med läsarbrev och kommentarer i stil med: ”varför bara titta på VW – alla fuskar”. En helt befogad fundering.

Volvo, BMW, Mercedes och Opel har alla sagt att de absolut inte har agerat som VW och att de inte sysslat med avgasfusk.

Men nu får de backning för sina påståenden (i varje fall BMW och Mercedes). Detta då miljömyndigheten i Kalifornien, California Air Resources Board, CARB, meddelat vad de hittat i sina genomförda stickprovskontroller.

– Hittills har vi inte funnit några bilar från andra tillverkare som har samma typ av avgasfusk. Fast det betyder inte all utsläppen ligger på de nivåer som vi skulle önska. Men det finns inga andra bilmodeller som kommer i närheten av de nivåer på avgasutsläpp som vi funnit hos Volkswagens bilar, säger Mary Nichols, ordförande för CARB, i en intervju med tyska Wirtschaftswoche.

■ ■ ■

Volkswagen har i veckan försökt gottgöra arga amerikanska kunder genom viss ekonomisk kompensation. Där får de ett Visa-kort laddat med 500 dollar, samt ytterligare 500 dollar i ”värde” som går att använda på VW-verkstäder. Detta under förutsättning att de uppfyller kraven samt att de först åtgärdar problemet med avgasutsläppet.

Därtill har VW även tillfälligt stoppat produktionen av Passat i sin amerikanska fabrik.

I Europa har tyska motsvarigheten till Transportstyrelsen, KBA, annonserat att de ska börja med utsläppstester av 50 olika bilmärken

■ ■ ■ Har du nyhetstips till Aftonbladet Bil? Mejla ditt tips hit.

Aftonbladet Bil

Publicerad:

MER OM MIN BIL