Äntligen på väg

presenteras av

Fem bra filmer om roadtrips

Psykologen: Därför är bilresor så laddade

Publicerad 2020-06-11

Uttråkning, irritation, gräl och skrik.

En bilsemester kan vara hemsk. Och alldeles, alldeles underbar.

– Man kan ha det för jävligt på en resa. Men det finns också en möjlighet att komma varandra mycket närmare, säger psykologen Frida Malmgren. 

Regeringen beslutade i veckan att återigen tillåta resor över hela landet. Det ger svenska folket, utsvultna av lust att se sig om och lämna hemmet, en möjlighet att ta till klassikern bilsemester.

Ett enkelt sätt att se sig om, och dessutom i princip riskfritt ur smittosynpunkt i alla fall så länge man håller sig i bilen.

Däremot är det långt ifrån riskfritt ur grälsynpunkt. Vid få andra tillfällen kan småsaker leda till stora gräl så som under en bilresa. Ett felaktigt vägval, ett dåligt låtval på radion eller en för kyligt satt luftkonditionering – klassiska irritationsmoment. Men det finns fler, Aftonbladet publicerade tidigare i veckan en undersökning som visade att dåligt väder var det som svenskar irriterade sig mest på under en bilresa. 

”Det finns stora förväntningar”

– Det som händer under en bilresa, i det här trånga lilla utrymmet som man delar, är att allting blir upphöjt i kvadrat. Så visst finns risken att det blir en besvikelse. Ofta är resan något man sett fram emot och det finns stora förväntningar. Det här skulle ju vara årets semesterresa, det var här man skulle skaffa sig fina minnen tillsammans. Men i stället kanske ni sitter där och inser att du och din partner inte har något att prata om. Ni delar inte samma musiksmak, ni har inte roligt, säger psykologen Frida Malmgren.

Frida Malmgren.

En kvarts resa till den lokala matbutiken ställer sällan till såna här problem. Det är vid de längre resorna som det blir tydligare. 

– Det som gör längre resor intensiva är att det är en upplevelse man gör tillsammans och ingen kan fly. Det är trångt och du är uttråkad. Sen är det ofta en stressig situation. Generellt innebär resor att du utsätts för en massa faktorer som kräver att man är flexibel och kan hantera oväntade situationer och ställa om. Det tar mer energi än att bara sitta hemma och äta sin spagetti och köttfärssås som bara smakar precis som den ska göra. 

Hur förebygger man det här?

– Man kan prata om vilka förväntningar man har på den här turen, så att alla har samma tankar. Och i stället för att förvänta sig sol och att det ska bli hur trevligt som helst så kan man förbereda sig för att man kommer fastna i en bilkö och att det kommer att bli förseningar. Så när det väl händer så är man mentalt förberedd. 

Sen finns det förstås numera massor av sätt att få tiden att gå. För de som inte kör är det förstås underbart att titta på en film, lyssna på poddar eller musik.

– Eller så har man kanske har en playlist förberedd, ungarna har fått lite snacks, och så har man förberett en quiz. 

”Berätta om dig själv”

Och det bästa av allt, den långa bilresan är ett ypperligt tillfälle att lära känna varandra bättre.

– Det som är häftigt är att samtidigt som man kan ha det för jävligt på en resa så är det också en möjlighet att komma varandra mycket närmare, Thelma & Louise-fenomenet. Det är något man kan ta fasta på. Så passa på att berätta om dig själv, och ställ nyfikna frågor.

Din favoritlek under bilresan?

– ”Jag har aldrig…” är ju kul, men kan också skapa obehagliga situationer. Men lära känna-lekar överlag är bra. Och MIG-frågespel.

Det har hänt en del sen en annan var ung och letade efter gula bilar på motsatt vägbana…

– Haha, ja men bilbingo är kul. Det måste jag också slå ett slag för. Och att göra en gemensam playlist att minnas resan med.

Stefan Hedmark.

Stefan Hedmark, Aftonbladets filmexpert, listar fem bra roadtrip-filmer

”Vi hade i alla fall tur med vädret” (1980)

Familjen Backlund beger sig ut på vägarna med bil och husvagn. I baksätet bråkar ungarna och morfar Rudolf (Gunnar ”Knas” Lindkvist) behöver ständigt lätta på trycket. Höjdpunkten är när koleriske pappa Gösta (Rolf Skoglund) fastnar i biltvätten.

Finns på Öppet arkiv

”Ett päron till farsa” (1983)

Familjen Griswold ska bila från Chicago till Kalifornien för att gå på nöjespark. De borde ha tagit flyget, som mamma Ellen (Beverly D’Angelo) ville. Det slutar med att gnälliga faster Edna som följer med somnar in stilla i bilen. Resten av resan tillbringar hon invirad i en presenning på biltaket…

Finns på Itunes, Viaplay, Blockbuster

”Thelma & Louise” (1991)

Klassisk, feministisk road movie där bästa vännerna Thelma och Louise (Geena Davis, Susan Sarandon) behöver ett avbrott från sina liv (och karlar). De beger sig iväg i en Thunderbird, men den ljuvliga resan förvandlas till något mörkare när Louise skjuter en våldtäktsman.

Finns på Itunes

”Little miss sunshine” (2006)

När sjuåriga Olive (Abigail Breslin) får veta att hon ska vara med i en skönhetstävling för barn packar hela familjen in sig i en Volkswagenbuss för att köra 120 mil till Kalifornien. Med tanke på att alla medlemmarna i familjen Hoover har gott om personliga problem blir det en kaotisk resa.

Finns på SF Anytime, Itunes, Youtube, Blockbuster

”The trip” (2011)

Brittiska skådespelarna Steve Coogan och Rob Brydon spelar överdrivna versioner av sig själva i den här komedin där de anlitas för att göra resereportage i norra England. Under de långa bilfärderna och middagarna på lyxkrogar fördriver de tiden med att pika varandra och imitera kändisar. 

Finns på HBO Nordic, Itunes, SF Anytime

Bra sätt att lära känna varandra

En bilresa kan vara en bra tillfälle att komma varandra närmare, en stund då du faktiskt kan komma bort från artigt småsnack. Genom att ställa frågor, och gradvis berätta lite mer om dig själv kan man bygga närmare band.

Exempel på frågor som hjälper er att komma närmare varandra:

Om du fick välja vem som helst i världen, vem skulle du vilja ha med på den här roadtripen?

Skulle du vilja vara berömd? För vad?

Vad är ditt livs största bedrift?

Vilket är ditt mest pinsamma minne? 

Säg tre saker du tror vi har gemensamt.

Om du vaknade imorgon och hade fått en ny förmåga, vad skulle det vara?

För vad i ditt liv är du mest tacksam?

Övar du någonsin innan du ringer ett samtal? Varför?

Vad värdesätter du mest i en vänskapsrelation?

Om du visste att du skulle dö inom ett år, skulle du ändra något i din livsstil?

Hur ser en perfekt dag ut enligt dig?

Vill ni använda alla frågorna finns de här (extern länk).

Boktips: ”36 frågor som gör att ni kommer närmare varandra”.

(Aron, A., Melinat, E., Aron, E. N., Vallone, R. D., & Bator, R. J. (1997). The experimental generation of interpersonal closeness: A procedure and some preliminary findings. Personality and Social Psychology Bulletin, 23(4), 363-377.)