Efter skandalen – VW fimpar dieseln

Publicerad:
Uppdaterad:

Volkswagen

Chefen bekräftar – diesel har ingen framtid i USA

Det blir inga fler VW-dieslar i USA.

Herbert Diess, chef för märket, avslöjar nu att man inte kommer försöka sälja mer TDI-bilar i Nordamerika. Det rapporterar tyska Handelsblatt.

Det är lite mer än ett år sedan skandalen med VW:s dieselfiffel uppdagades. Den tyska bilkoncernen har sedan dess kämpat med att hitta en lösning, både för de felaktiga motorerna och för ägarna. I oktober lyckades man få till en lösning där 475 000 amerikanska ägare ersätts för siffertricksandet. Enligt uppgörelsen rör det sig om 14,7 miljarder dollar.

Dödar spekulationerna – och dieseln

Men nu kommer det uppgifter om ytterligare en uppoffring som VW tvingas göra. Märkeschefen Herbert Diess avslöjar för tyska Handelsblatt att diesel inte finns med i Volkswagens framtidsstrategi för Nordamerika. Och inte bara det – Diess tar död på alla spekulationer om att dieseln skulle göra comeback efter det att skandalen ebbat ut.

Det står i kontrast till det Diess berättade för Reuters på Parissalongen i oktober – då sa han att det ännu var för tidigt för att överge dieselteknologin. Och det är förståeligt att man inte överger drivmedlet lättvindigt. Innan skandalen stod TDI-bilar för 25 procent av försäljningen.

Audi ser möjlig modell

Dock verkar dieseldöden inte ha spritt sig till hela koncernen. Reuters rapporterar att Audi fortfarande ser möjligheter med teknologin.

– När allt förhoppningsvis är över så ser jag möjligheten att potentiellt erbjuda det i en modell – och den modellen skulle troligtvis vara Q7, säger Scott Keogh, chef för Audi of America, till nyhetsbyrån.

Att VW väljer att fokusera mer på annan teknik ligger helt i linje med koncernens strategi. Hybrider och rena elbilar kommer på bred front – dock lär det nog dröja länge innan TDI blir en historisk beteckning här i Europa.

■ ■ ■ Har du nyhetstips till Aftonbladet Bil? Mejla ditt tips hit.

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM MIN BIL