Fisker Thunderbolt gör Aston Martin rasande

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 7

Aston Martin

Han är en av bilvärldens mest hyllade bildesigners – som nu blir stämd av sin före detta arbetsgivare.

Varför? Hans hyllningsbil är för lik en Aston Martin.

– Fiskers försöker åka snålskjuts på den enorma goodwill som är sammankopplat med Aston Martin.

Två veckor har gått sedan Henrik Fisker släppte bilderna på sin senaste ”Thunderbolt”. Och samtidigt som hyllningarna drällde in kokade ilskan någon annanstans, bevisligen. För nu stämmer Aston Martin Fisker för att ha kopierat utan tillstånd, uppger Bloomberg.

Och visst har Fiskers Thunderbolt en hel del gemensamt med Aston Martins modeller. Inte helt oväntat dock, eftersom Henrik Fisker är det brittiska sportbilsföretagets tidigare designchef. Han höll även i pennan när BMW tog fram ikoniska Z8.

– Att Fiskers onda tro försöker åka snålskjuts på den enorma goodwill som är sammankopplat med den välkända Aston Martin-loggan, framskärmsloggan, sidoventileringen och Vanquish kan inte bli tydligare, skriver Aston Martin i ett uttalande.

”Inte byggd på Vanquish”

Fisker menar att Thunderbolt är baserad på en av Astons nyare modeller, Vanquish – men även det har Aston invändningar mot. De menar att bilen i stället är baserad på en äldre DB9- eller en DBS-modell, men att Vanquish-namnet används enbart för att höja statusen på Thunderbolt, uppger Bloomberg.

Kostar sex miljoner

Fisker Thunderbolt är visserligen en konceptbil, men den lilla tillverkaren har meddelat att om någon vill betala så bygger han. Någon officiell prislapp är inte satt, men rykten menar att det handlar om runt 700 000 dollar – motsvarande sex miljoner kronor

Rösta nedan – vilken tycker du är snyggast? Originalet eller ”kopian”?

Publicerad:

MER OM MIN BIL