Mercedes nya bil – blir en Nissan

Av: Erik Gustafsson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4

Mercedes överraskade alla häromveckan med nyheten att de bygger en ”lyxig pickup”.

Nu slår nästa avslöjande ner som en bomb.

Den nya Mercedesen blir i själva verket en Nissan – och ett Renault-syskon.

– Förr i tiden var suvar, så att säga, råa. De blev finare med tiden och nu ser vi samma trend bland pickuper, sa Volker Mornhinweg, chef för Mercedes transportbilar, till Wall Street Journal. I samband med det tidigare avslöjandet att den tyska lyxbilstillverkaren ska börja bygga pickuper. Men nu visar det sig att Mercedes inte tänker göra det på egen hand – utan tar hjälp av den japanska biltillverkaren Nissan.

Den nya Mercedes-pickupen kommer nämligen baseras rent tekniskt på nya Nissan Navara och vara nära besläktad med en Renault-pickup som snart lanseras och då bygger på samma tekniska grund.

”Viktigt steg”

Mercedes menar i ett pressmeddelande att deras nya bilmodell ska dela den tekniska arkitekturen med Nissan Navara, men att den samtidigt ska utvecklas och designas av Daimler för att få Mercedes ”distinkta karaktär och funktion”.

– Att gå in i det snabbt växande segmentet av mellanstora pickuper är ett viktigt steg för oss att fortsätta växa globalt. Tack vare vårt väl fungerande samarbete med Renault-Nissan-alliansen kan vi drastiskt minska både tid och kostnad för att komma in i segmentet, säger Dr Dieter Zetsche, Daimlers högste chef.

Femårigt samarbete bakom

Mercedes-pickupen kommer dels att byggas i Renaults fabrik i Argentina och dels i Barcelona, Spanien. Det dröjer dock till 2020 innan produktionen drar igång, medan Renaults pickup som redan är under utveckling kommer att börjar byggas redan nästa år. Tillsammans har de två fabrikerna en kapacitet på 190 000 bilar årligen, som fördelas på Nissans, Renualts och Mercedes pickuper. Till skillnad från sina franska och tyska syskon ska japanska Nissan säljas i USA.

Den fransk-japansk-tyska alliansen nu funnits i i fem år och har burit frukt genom Smart- och Renault Twingo-modellerna, transportbilarna Mercedes Citan och Renualt Kangoo samt en del motor- och växellådsutbyten.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN

MER OM MIN BIL