Snart kan det kosta extra att köra i Danmark

Av: 

TT RITZAU

Publicerad:
Uppdaterad:
Att köra över Öresundsbron kostar redan pengar – och snart kan det kosta att köra på vägarna i Danmark också.
Foto: Johan Nilsson / TT
Att köra över Öresundsbron kostar redan pengar – och snart kan det kosta att köra på vägarna i Danmark också.

Resa | Bilsemester

Snart kan det bli dyrare att ta bilen till Danmark. Den danska regeringen och Dansk Folkeparti är överens om att undersöka möjligheterna att införa vägtullar för utländska bilister enligt omstridd tysk modell.

Priset för att köra på danska vägar kan enligt regeringen bli upp till 1 000 danska kronor – alltså nästan 1 300 svenska. Även danska förare ska enligt förslaget betala vägavgifterna, men kompenseras genom att andra skatter och avgifter sänks.

Systemet kan införas tidigast 2020 och bedöms kunna tillföra 300 miljoner danska kronor om året till statskassan, motsvarande cirka 380 miljoner svenska kronor.

– Vi gör den danska modellen som den tyska, säger finansminister Kristian Jensen (Venstre).

På gång i Tyskland

Lagen som röstats igenom, men ännu inte införts, i Tyskland gäller personbilar och innebär att utländska trafikanter måste betala en avgift för att köra på tyska vägar. EU-kommissionen hotade först att dra Tyskland inför EU-domstolen i frågan, men i december förra året nåddes en uppgörelse som innebar att Tyskland gjorde vissa ändringar i den föreslagna lagen.

– Danskar som vill köra i Tyskland betalar utifrån hur länge de ska vara där. Så kommer det att bli här också, säger Kristian Jensen.

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM MIN BIL