Här rullar första riktiga elhusbilen

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4

Husbilar

Elhusbilen är här.
e.home kallar Dethleffs sitt koncept.
En eldriven husbil som presenteras på mässan Caravan-Salon.

Just nu pågår världens största mässa för husbilar och husvagnar i Düsseldorf, Tyskland. Under en dryg vecka duggar världspremiärerna från fabrikanterna tätt på Caravan-Salon.

200 km på en laddning

Tyska husbilsfabrikanten Dethleffs har sålunda med befintlig teknik byggt en färdig husbil driven av el. Liknande, men mindre, prototyper av elhusbilar har tidigare gjorts.

Konceptet, e.home, är byggd på ett Iveco Daily-chassi och drivs av tre återvinningsbara batterier. Utrustad med en elmotor som ska klara omkring 200 km mellan varje laddning. I ett normalt hushållsuttag tar det 24 timmar att ladda batterierna. Topphastighet: 80 km/tim.

I tyngsta laget

Husbilen är också utrustad med 31 kvadratmeter tunn solfilm. Förutom själva drivkraften ska också kylskåp, spis och bilens uppvärmning få energi.

Ett problem med det här konceptet är vikten. Batterierna väger mycket och jämfört med ett dieselfordon är e.home 300 kg tyngre.

– Men första steget mot en elhusbil. Om 3–5 år kommer det finnas elhusbilar på marknaden, säger Dethleffs marknadschef Helge Vester.

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM MIN BIL