Fartkamerorna som fotar flest – se hela listan

Trafik

Klick, klick, klick!

Förra året fastnade 230 000 svenskar i polisens fartkameror.

Men bara drygt 80 000 bötfälldes – Motorista har hela listan på var flest åker dit.

Längs Sveriges 14 000 mil långa vägnät finns det fler än 1 100 fartkameror. Enligt Trafikverket sparar de 20 liv per år genom att de sänker hastigheterna. Men det är inte alla bilister som lättar på gasen.
Trots att det finns tydliga skyltar som varnar för kamerorna och många hinner bromsa när de ser dem fastnade 230 000 svenska fordon på bild förra året.

– Siffran är ungefär den samma som under 2012. Och av de som registreras av kamerorna är det ungefär 35 procent som bötfälls, säger Anders Drugge som är chef för polisens ATK-enhet i Kiruna som sköter alla kameraärenden.
Anledningen till att bara en tredjedel av de fotograferade trafikanterna kan bötfällas kan vara att bilderna är för otydliga, ägarbilden på bilden oklar eller att något skymmer ansiktet. Trots det fick 80 000 svenskar ett av sina livs dyraste fotografier hem i brevlådan med ett inbetalningskort, men det är ovanligt att trafikanter tappar körkortet i kameran.

– Det är ju skyltat och många hinner nog bromsa, det är sällsynt att någon kör mer än 20 kilometer för fort. Men häromåret var det en som körde 150 på 70-sträcka, säger Anders Drugge.

Stockholmsbilisterna är de som åker fast oftast i kamerorna, både guld-, silver- och bronsplatsen går till vägar i Stockholmsregionen. Värst är sträckan Ladvik-Vaxholm där hela 1 525 bilister fastnade i kamerorna. Mellan Västerås och Sala hade bilisterna bättre koll,  bara 28 stycken åkte fast där.

En av alla som åkt fast i polisens kameror är stjärnkusken Åke Svanstedt. Han körde 81 km/ timme på en 70-sträcka utanför Mariestad. Men nu kan stjärnkusken strunta i de svenska kamerorna, han har emigrerat till USA där han slår hastighetsrekord på travbanorna.

Motorista

ANNONS EXTERN LÄNK

Sänk din månadskostnad och samla dina lån med Lendo - ansök enkelt här.

Lendo

Publisert:

Aftonbladet

/

Motor

/

Trafik

ÄMNEN I ARTIKELN

Trafik

Bilar

MER OM MIN BIL

Fler fartkameror — men många slipper böter

Fartkameror kostar svenska bilister 150 miljoner varje år

Ett rymdskepp förklätt till bil