Annons

Så bra är årets Allsvenska jämfört med tidigare

Säsongen 2020 blev inte som de flesta tänkt sig. Tajtare matchschema, uppskjutna omgångar och sjuka spelare är bara några av de förändringar som skett i årets allsvenska. Men har det påverkat kvalitén jämfört med tidigare säsonger?

Allsvenskan 2020 har på många sätt varit minst sagt annorlunda. Men hur har den här speciella säsongen presterat jämfört med tidigare år vid det här tillfället? Hur har det tajta matchschemat och ändrade förutsättningar påverkat ligan? Inte jättemycket resultatmässigt ska det visa sig.

Hur skiljer sig toppstriderna åt?

Efter 23 omgångar i årets allsvenska har vi en, förutom om förstaplatsen, tajt toppstrid. Det ska mycket till för att någon ska kunna rubba Malmö i år på sina 47 poäng. 9 poäng före tvåan Häcken på 38 inspelade. Om Europaplatserna är det ett jämnt race mellan ett flertal lag. Just nu ligger sex lag inom 5 poängs radie inom varandra. Om man jämför det med tidigare år kan man se att efter 23 spelade omgångar hade ettan Djurgården 50 poäng och skulle senare ta hem hela ligan på 66 inspelade poäng, ett poäng framför Malmö FF och Hammarby som båda stannade på 65 vardera.

Skytteliga och målgivande passningar

Om man jämför hur det sett ut med målproduktionen så kan man se att Christoffer Nyman i IFK Norrköping leder skytteligan på tretton fullträffar i år. Förra året efter lika många omgångar hade vi Muamer Tankovic i topp, också på tretton fullträffar. I slutändan skulle dock Djurgårdens Mohamed Buya Turay ta hem det på 15 mål under hela säsongen.

I assistligan så hade vi tre spelare på delad förstaplats, återigen var Muamer Tankovic i topp tillsammans med Nordin Gerzic i Örebro och Giorgi Kharaishvili i IFK Göteborg på sju målgivande passningar var. I år leder Hammarbys Gustav Ludwigsson assistligan på nio målgivande passningar tätt följd av Sead Haksabanovic i IFK Norrköping och Johan Larsson i Elfsborg med sju assist var.

Gula kort och fulspel

Den spelare som tog flest gula kort förra året var Simon Strand i Elfsborg som slutade på tolv stycken. Och efter 23 spelade omgångar stod han på nio. Samma år slog Elfsborg det tidigare allsvenska rekordet med sammanlagt 85 gula kort när säsongen var färdigspelad. Under samma omgång stod också Gif Sundsvalls Juan José Ciercoles Sagra på nio gula. När det kommer till oschysst spel i årets Allsvenska är Mohammed Abubakari i Helsingborg den spelare som tagit flest gula kort under året tillsammans med Jeppe Andersen i Hammarby. Båda två på åtta gula var.

Målvakter och räddningar

Om vi kikar på de målvakter som stod över tio omgångar förra året var den målvakt med högst räddningsprocent efter 23 omgångar Tommy Vaiho i Djurgården, efter 13 spelade matcher hade han släppt in fyra mål och räddat 31 skott, ett snitt på 88,57. Om vi ser till hela säsongen blev årets bästa målvakt Johan Dahlin i Malmö som spelade 29 matcher, släppte förbi 16 skott och räddade 63. Det ger honom ett räddningssnitt på 79,75. Lägst räddningsprocent efter omgång 23 hade Falkenbergs Hampus Nilsson som startat 16 matcher, släppt in 39 mål och räddat 48 skott. Ett snitt på 55,17. Den målvakt med lägst procent när allsvenskan var färdigspelad förra året var Kevin Stuhr Ellegaard i Elfsborg. Med 22 spelade matcher släppte han 35 bollar förbi sig och räddade 50. Det ger honom ett snitt på 58,82 insläppta mål under förra året.

I år är den målvakt med högst räddningssnitt med minst tio spelade matcher Öresunds Aly Keita som spelat alla matcher och släppt in 24 mål och räddat 93. det ger ett snitt på 79,49, snäppet under förra årets siffror vid samma period för den målvakt med bäst resultat. Den målvakt som har sämst snitt under året är AIK:s målvakt Jakob Haugaard som vaktat målet 15 omgångar och står för 21 insläppta och 31 räddningar. Ett snitt på 59,62.

Unibet sponsrar Allsvenskan – för en bättre fotboll

Varje år delar Unibet ut 150 miljoner till svenska klubbar för att de ska kunna utvecklas. Pengar går bland annat till att utbilda ambassadörer för att identifiera matchfixning, initiativ för att utveckla unga talanger och för att göra det enklare för Svenska klubbar att konkurrera på den internationella arenan.

Åldersgräns 18 år. Regler och villkor gäller. stödlinjen.se. spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.

Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.

Publisert:

Följ ämnen i artikeln