Feminism är prioriterat i svensk utrikespolitik

Ann Linde: Det är en topprioritering för oss att förbättra kvinnors rättigheter

Publicerad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Jag håller med, och mitt besked är tydligt: Sverige ska fortsätta att driva en feministisk utrikespolitik. Med full kraft, världen över, skriver Ann Linde (S) i en replik.
Foto: Regeringskansliet/Kristian Pohl
Jag håller med, och mitt besked är tydligt: Sverige ska fortsätta att driva en feministisk utrikespolitik. Med full kraft, världen över, skriver Ann Linde (S) i en replik.

DEBATT. ”Sveriges feministiska utrikespolitik är viktigare än någonsin”. Så skriver företrädare för ett antal organisationer i civilsamhället på Aftonbladet debatt den 13 september.

Jag håller med, och mitt besked är tydligt: Sverige ska fortsätta att driva en feministisk utrikespolitik. Med full kraft, världen över.
Det innebär att allt vi gör – på UD, genom våra ambassader och konsulat – ska ha ett tydligt jämställdhetsperspektiv. Det är en topprioritering för oss att förbättra kvinnors rättigheter, representation och resurser, överallt i världen.

Vårt arbete sker i en värld som, liksom debattörerna beskriver, är mer delad än på länge. Å ena sidan inser allt fler jämställdhetens positiva effekter på fred, tillväxt och folkhälsa. Stora länder och aktörer som OECD och Världsbanken inspireras av vår politik och tar efter.

Å andra sidan märker vi hur kvinnors rättigheter försämras i land efter land, ofta bakom en täckmantel av ”traditionella värderingar”. Vårens utspel i abortfrågan från Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna har visat att inte ens Sverige är befriat från detta hot.

Samarbetet med civilsamhället är mycket viktigt för att genomföra den feministiska utrikespolitiken. De organisationer som undertecknade artikeln den 13 september gör ett berömvärt arbete för jämställdhet världen över.

Jag kommer inom kort att bjuda in dessa och andra aktörer till UD för att diskutera hur vi tillsammans kan utveckla den feministiska utrikespolitiken.


Ann Linde, utrikesminister (S)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en replik. Läs hela debatten här

Publicerad:

LÄS VIDARE