S dubbelmoral på spelmarknaden

Benjamin Dousa: Ett hyckleri som saknar gränser

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2020-07-21

Det är fel att Socialdemokraterna upprättat ett monopol för egen vinning. På långa vägar luktar det korruption och maktmissbruk, skriver Benjamin Dousa (Muf)

DEBATT. För två veckor sedan presenterades partipolitiska organisationers finansiering 2019.

Återigen stod det klart hur beroende Socialdemokraterna och SSU är av sina lotterier.

Inte mindre än 85 procent av SSU:s intäkter kommer direkt från A-lotterierna och en stor del av återstoden kommer från utdelning från densamma.

Totalt tjänar SSU cirka 150 miljoner kronor på denna verksamhet och för Socialdemokraternas del uppgår intäkterna till nästan 200 miljoner.

Gemensamt har SSU och Socialdemokraterna större intäkter än resterande riksdagspartier tillsammans.

Socialdemokraterna och SSU har länge levt gott på sina lotterier, men på senare år utgör de en allt större andel av deras intäkter.

Länge var det förbjudet för någon annan än staten att bedriva lotteriverksamhet, men efter ett undantag i lagen som den socialdemokratiska regeringen drev igenom på 50-talet kunde man starta sin verksamhet.

A-lotterierna klassas som ett så kallat allmännyttigt lotteri. Som sådant har det alltsedan dess förfördelats i lagstiftningen.

Ardalan Shekarabi, ansvarig S-minister för spelmarknaden, har gång på gång gått hårt åt spelmarknaden. Han har infört nya skatter, begränsat insättningar och reklam, infört ett nytt licenssystem för all gambling och spel. För alla utan sitt eget lotteri.

Vidare har man tillåtits sälja lotter på kredit, också det ett undantag från huvudregeln och något som står i strid mot den ansvarsfulla linje som Socialdemokraterna säger sig företräda.

Så sent som 2017 framkom det att man mellan 2014 och 2017 skickat 8 000 ärenden till Kronofogden där en stor del av dem som drabbades redan hade betalningsanmärkningar.

Genomgående kan man se att det egna partiintresset lyser igenom när ny lag ska stiftas. Eftersom Socialdemokraterna inte kan äventyra en så stor intäktskälla skapar man därför särlagstiftning.

Utan A-lotteriernas vinster och LO-pengarna blir Socialdemokraterna ett parti med ungefär lika stora pengaflöden som alla andra. Ardalan Shekarabi har otaliga gånger pekat ut andra aktörer som oansvariga. Att det egna partiet skickat tusentals personer till Kronofogden utgör en dubbelmoral av sällan skådat slag.

Moderaterna måste samla fler partier för att stoppa de undantag som A-lotterierna i dag tjänar storkovan på. Lika villkor ska gälla för alla. Här borde man kunna finna en riksdagsmajoritet för att göra de förändringar i lagstiftningen som krävs.

Spelmarknaden borde i stället liberaliseras. Det är fel att Socialdemokraterna upprättat ett monopol för egen vinning. På långa vägar luktar det korruption och maktmissbruk.

Därför vore det bästa att låta företag driva lotterier, precis som de i framtiden kommer få driva nätkasinon och andra spel. På vilket sätt skiljer sig vadhållning, onlinespel, kortspel och spelautomater från lotterier?

Jo, att de förstnämnda är konkurrensutsatta och inte har som syfte att finansiera Socialdemokraternas makthegemoni.

A-lotterierna har också kritiserats av Lotteriinspektionen för att det i marknadsföringen inte framgått vem överskottet tillfaller. Om alla hade känt till att det är Socialdemokraterna och SSU som står bakom lotterierna skulle nog många hålla hårdare i plånboken.

Till dess att ett nytt regelverk är på plats borde man därför ta varje tillfälle i akt att bedriva konsumentupplysning:

Varje krona som du förlorar på A-lotterierna hamnar i Socialdemokraternas och SSU:s välfyllda skattkista.

Socialdemokraterna kommer fortsätta att undanta sin egna kassako, A-lotterierna, från regleringarna på spelmarknaden om vi inte en gång för alla sätter stopp för det.

Det är ingen nyhet att man som socialdemokrat gärna ägnar sig åt dubbelspel så länge det gynnar rörelsen. Shekarabi och socialdemokratin har cirka 350 miljoner anledningar att fortsatt undanta sitt eget lotteri från regleringar.


Benjamin Dousa, förbundsordförande, Muf


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.