Därför blev krocken total efter Löfven i SVT

Kenneth G Forslund (S): Det går inte att föra en seriös diskussion om klasskillnader i dag

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2019-11-22

Löfven försöker säger några grundläggande fakta: kriminella är inte kriminella för att de är invandrare och kriminalitet har många orsaker, främst ekonomisk och social nöd. Men den debatten är i stort sett omöjlig att föra i Sverige i dag, skriver, Kenneth G Forslund.

DEBATT. Högervridningen av den offentliga debatten i Sverige har gått så långt att det är i stort sett omöjligt att föra en seriös diskussion om klasskillnader.

Därför blir krocken så total när statsminister Stefan Löfvén i SVT:s Agenda säger några grundläggande fakta: kriminella är inte kriminella för att de är invandrare och kriminalitet har många orsaker, främst ekonomisk och social nöd.

Kriminalitetens orsaker är en klassiskt ideologiskt skiljande diskussion. Högern föredrar att se det som individuellt betingat, medan vänstern ser det som betingat av samhället. Debatten mellan vänster och höger brukade förr handla om arv eller miljö.

Sanningen är den att de kriminogena faktorerna är många och att de handlar om både individ och samhälle. Olika faktorer kan dessutom i kombination förstärka varandra.

De individuella faktorerna kan balanseras eller motverkas genom kloka samhällsinsatser som stärker människor så att de inte hamnar i kriminalitet. Även om omständigheterna för en människa styr denne i en viss riktning mot kriminalitet, har varje individ ett ansvar för sina handlingar – ett eget val.

Problemet är bara att om du råkar vara underklass – och därmed lever ett fattigt och utsatt liv – så är valen inte så många. Ändå klarar de allra flesta även i segregerade underklassområden att stå emot att begå brott.

Den allmänna insikten om att det finns klasskillnader och att de har konsekvenser för hur samhället fungerar har pressats tillbaka under decennier av egocentrering och marknadifiering. Vi lever i en tid där vi ”vet alltings pris men ingentings värde” som Oscar Wilde beskrev en cyniker en gång.

I det korta perspektivet saknas ofta tillräckligt med medel för att rusta skolan på ett tillfredsställande sätt, men i det långa perspektivet hade det stärkt människor och sparat pengar. Alla vet det, ändå sker det inte.

När inte rätt analys görs, blir svaren också fel. Åtgärderna blir i bästa fall verkningslösa, i sämsta fall kontraproduktiva. Sverigedemokraternas huvudfråga är att stoppa vad de kallar ”massinvandringen”. Med det som utgångspunkten har de skapat en förklaringsmodell som går ut på att alla problem i samhället handlar om invandringen.

Sanningen är den att Sverige aldrig har haft massinvandring. När flera miljoner människor flyr från krig, förföljelse eller naturkatastrofer till ett grannland, då går det att med fog tala om massinvandring. Det råkade inte Sverige ut för ens under Andra världskriget.

Alla partier har sina egna förklaringsmodeller för samhällsproblemen och de är självklart ideologiskt betingade. Ytterst är det upp till väljarna att välja vilken de tror mest på.

Moderaterna brukade tidigare se de höga skatterna som roten till alla problem, medan Socialdemokraterna ser orättvisor och klasskillnader. De senaste åren har Sverigedemokraternas förklaringsmodell vunnit allt mer mark och Moderaterna och Kristdemokraterna tävlar nu om att komma ikapp och till och med köra om Sverigedemokraterna.

Det tydligaste exemplet på det var när Ulf Kristersson här i Aftonbladet bad om ursäkt för sitt partis och Sveriges förment misslyckade invandringspolitik. Det är naturligtvis en direkt blinkning till rasisterna som skriker i versaler på Facebook och Twitter om allt från att julskinkan ska försvinna till att den så kallade PK-eliten har förrått landet och måste be om ursäkt, eller allra helst hängas upp i lyktstolparna i Finspång.

Debattklimatet har förändrats. Det är dags att ta tillbaka Sverige till det som är svenskt, till välfärd, rättvisa och jämlikhet. Tillbaka till synen att alla människor är lika värda.


Kenneth G Forslund, riksdagsledamot och ordförande i utrikesutskottet (S)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.