Vi kan inte blunda för antisemitismen

Debattörerna: Sveriges unga muslimers arbete mot rasism är inte trovärdigt

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2017-01-23 | Publicerad 2017-01-21

Sveriges unga muslimer med ordföranden Rashid Musa (bilden) bjöd in en ökänd antisemit till en konferens i Stockholm (infälld). Det är inte första gången SUM kopplas till antisemitism, skriver debattörerna Myra Åhbeck Öhrman Henrik Johansson.

DEBATT. I söndags kontaktade vi ordföranden för SUM (Sveriges unga muslimer) för att fråga hur de ställer sig till att de, i samverkan med Ibn Rushd och Islamiska Förbundet, än en gång bjudit in en föreläsare som sprider hat mot judar. Personen i fråga är egyptiern Zaghloul El-Naggar som är ökänd för sin antisemitiska propaganda, sina maningar till att utplåna Israel och sitt hat mot homosexuella.

Sedan dess har både Ibn Rushd och Islamiska Förbundet hunnit ta avstånd från antisemiten, men ett svar från SUM eller deras ordförande Rashid Musa lyser fortfarande med sin frånvaro. Det här verkar vara mer regel än undantag när Musa ifrågasätts om sin åsikt om antisemitiska företrädare som SUM har haft samröre med.

Borttagna och ignorerade frågor, bortförklaringar och till och med anklagelser om islamofobi har varit de vanligaste reaktionerna de gånger vi tidigare försökt att få förklaringar till varför SUM och Rashid Musa gång på gång kopplas till dessa problematiska personer.

Exempelvis bjöd de 2014 in Mohammad Rateb Al Nabulsi som talare trots att Nabulsi tidigare fällt både antisemitiska och homofoba uttalanden. Då var svaret på kritiken att de gjort en dålig bakgrundskoll och inte kände till kommentarerna.

Ett annat exempel från Musa själv var när han backade Yvonne Ridley och förnekade att hon skulle ha uppvisat antisemitiska tendenser. SKMA (Svenska kommittén mot antisemitism) beskriver henne så här: ”Yvonne Ridley har arbetat för iranska Press TV, en tv-kanal som utgör en megafon för den öppet antisemitiska regimen i Teheran. Även Ridley har återkommande appellerat till idéer om judiska eller, som det numera ofta heter, ”sionistiska” konspirationer, vilka gärna beskrivs med ett typiskt antisemitiskt bildspråk.

Det är hög tid att seriösa aktörer slutar bjuda in Musa för samtal om rasism. Kan han och hans organisation inte tydligt markera mot antisemitism och homofobi har de inget i antirasistiska forum att göra.

Ett exempel på ett sådant forum är när Musa gästade Black Coffees arrangemang ”Afrikansvensk organisering – nya och gamla strategier” under ABF-flagg.

Vi som antirasistiska opinionsbildare och företrädare för media måste också våga markera tydligare mot den här typen av inkonsekvent beteende. Vi kan inte nöja oss med att man gång på gång vifta bort beteendet som ogenomtänkta misstag när de snarare bildar ett mönster – en antisemitisk röd tråd hos en förening som påstår sig jobba mot rasism.

Att ifrågasätta en person i maktposition, som Musa, när han uppvisar ett stöd för intoleranta åsikter måste vara möjligt. Vi måste kunna kritisera eller rikta frågor till SUM utan att anklagas för att angripa en redan utsatt grupp.

Vi tror på en antirasistisk rörelse som identifierar, uppmärksammar och tar antisemitism på samma allvar som islamofobi. Olika former av rasism existerar parallellt, och vi kan angripa alla samtidigt utan att rangordna dem eller ignorera en till fördel för en annan.

Det är också oerhört viktigt att vi accepterar att rasism kan förekomma inom alla grupperingar. Som antirasister bör vi vara konsekventa i vår bedömning, oavsett avsändare.


Myra Åhbeck Öhrman
Henrik Johansson
Antirasistiska opinionsbildare verksamma på sajten interasistmen.se


Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

Följ ämnen i artikeln