Förbjud fyrverkerier för privatpersoner

Debattörerna: Varje nyår är ångest, panik och död för tusentals djur

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2022-12-30

Varje nyår samma sak: hundar och katter medicineras och matte och husse barrikaderar sig i hemmet med nerdragna gardiner och tv:n på högsta volym. Hur länge ska användandet av fyrverkerier vara försvarbart? skriver Maria Lönn och Rasmus Palmqvist.

DEBATT. Nytt år. Som traditionen bjuder firas det även denna gång in med dunder och brak. Till glädje för vissa men ångest, panik och död för tusentals djur. Fyrverkerier orsakar dessutom personskador, bränder, nedskräpning och miljöutsläpp.

Hur länge ska vi tycka att användandet av fyrverkerier är försvarbart? Är det inte dags att börja fira med förnuft nu?

Varje nyår samma sak; hundar och katter medicineras och matte/husse barrikaderar sig i hemmet med nerdragna gardiner och tv:n på högsta volym eller försöker fly smällandet genom att sätta sig i karantän på någon avlägsen plats.

Hästägare tillbringar den iskalla natten i stallet för att i någon mån kunna lugna de panikslagna djuren.

Men trots alla ansträngningar svämmar sociala medier över av rapporter om otaliga hundar som sprungit bort, hästar och kor som aborterat sina foster eller till och med dött av hjärtstillestånd.

Samma sak är det med vilda djur i våra skogar; de skräms till panik och ibland död. Den negativa effekten på vilda djurs välfärd finns bland annat beskrivet i en studie från University of Amsterdam som visar att troligen miljontals fåglar påverkas negativt i en radie av fyra mil runt fyrverkerier.

Fåglarna håller sig högt upp i luften, upp till 45 minuter efter fyrverkerierna, och får sedan svårt att hitta en skyddad plats att övernatta på i mörkret. Att fly i panik och sedan hålla sig i luften under lång tid är enormt energikrävande. Det har hänt att det leder till massdöd när de krockar med föremål i mörkret.

Men det är inte bara djur och natur som drabbas. I Sverige skadas ett hundratal personer i anslutning till nyårsfirandet så allvarligt att de behöver sjukvård, många får skador för resten av sina liv.

Är det rimligt att tillåta något som man vet på förhand kommer att orsaka så mycket skador? Är det inte bättre att lägga våra hårt ansträngda sjukvårdsresurser på annat?

År 2022 är det straffbart att slänga en cigarettfimp på gatan, men under nyår verkar det vara fritt fram att skräpa ner hur mycket som helst.

Stickprovskontroller hos svenska importörer av fyrverkerier visar att många produkter innehåller både tungmetaller och cancerframkallande ämnen som är förbjudna sedan länge i Sverige. Detta sprids alltså i mängder varje nyår, mitt framför ögonen på oss alla. Var finns logiken i detta?

Sedan 2002 råder det ett så kallat ”smällarförbud” i Sverige och många kommuner har infört tidsbegränsningar för när fyrverkerier får användas. 

Tyvärr struntar många i begränsningar och förbud. Det smälls alla tider på dygnet under dagar, ibland veckor runt nyår.

Vi menar inte att man inte ska fira in det nya året. Självklart ska vi fira! Men det finns bättre alternativ. Tänd en brasa, låt barnen tända tomtebloss och stjärnskåda om vädret tillåter.

Kommuner och företag kan arrangera eldshower, laserskådespel eller ljus- och bildspel med drönare. Det är vackert, vänligt och drabbar inte andra.

Vi vet att majoriteten av Sveriges befolkning vill ha ett förbud, det visar bland annat försäkringsbolaget IF:s opinionsundersökning som genomförs vartannat år.

Vi kräver ett förbud för privatpersoner att använda fyrverkerier och vi kommer att fortsätta kräva det tills våra beslutsfattare lyssnar.

Gott nytt snällt år!


Maria Lönn, generalsekreterare Svenska djurskyddsföreningen
Rasmus Palmqvist, ordförande Riksföreningen stoppa fyrverkerier för privatpersoner i Sverige


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Följ ämnen i artikeln