Tvärstopp i byggandet stor risk efter miljödom

Byggnads och Byggföretagen: Lär bli stor brist på cement till årsskiftet

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2021-07-17

Detta påverkar svensk ekonomi direkt. 2022 års BNP-tillväxt för Sverige utraderas, menar debattörerna. Bakgrundsbilden föreställer Cementas fabrik i Slite på Gotland. Anläggningen släpper ut cirka två miljoner ton koldioxid varje år och är Sveriges näst värsta utsläppare av koldioxid.

Byggbranschen har under pandemins värsta period kunna rulla på. Viktiga samhällsfunktioner, transportsystem, bostadsbyggande och företagsetableringar har rustats och byggts utan större störning. Det är viktigt då vår bransch står för cirka 11 procent av Sveriges BNP och bidrar med viktiga välfärdsmiljarder och jobb.

Sverige fortsätter att växa i befolkning. Då behöver fler bostäder för livets olika skeden finnas. Vård-, omsorgs- och skolfastigheter byggas. Transportinfrastrukturen rustas och fler järnvägar anläggas. För att fortsätta angelägen klimatomställning och viktig samhällsutveckling är många projekt redan igång och fler på väg. Byggbranschen stärker Sverige och människors välmående.

Men till hösten kan allt detta ta tvärstopp!

6 juli 2021 fattade Mark- och miljööverdomstolen beslutet att avvisa Cementas begäran om förnyat tillstånd att bryta kalksten i de befintliga täkterna i SliteGotland. Beslutet innebär allvarliga och negativa konsekvenser för bygg- och anläggningssektorn, i förlängningen för hela samhället:

280 000 personer, bara inom bygg- och anläggning, påverkas direkt av detta redan i höst. Tillverkningen i Slite står i dag för cirka 75 procent av den cement som används i Sverige. Nuvarande brytningstillstånd löper ut den 31 oktober 2021. Redan i november månad tar cementlagret i Slite slut.

Det är inte möjligt att lösa den akuta cementbristen med import i de volymer som behövs beroende på tillgång hos andra leverantörer, logistiksystem och tekniskt kravställande.

Omställning till att helt ersätta cementproduktionen från Slite med import kan ta upp till flera år att få på plats. Det innebär att det redan till årsskiftet kommer att råda stor brist på cement i hela Sverige. Allra mest akut blir situationen kring cement till infrastrukturprojekt.

Det finns heller inga rimliga alternativ till cementen från Slite. Ingen cement, ingen betong. Utan betong gjuts inga nya husgrunder. Det kommande två åren beräknas cirka 5000 bostäder per månad att nystarta. Med beslutet för Slite riskerar vi tvärstopp. 3800 färre nystarter av bostäder, per månad

Byggbranschens andel av BNP är som sagt cirka 11 procent. Konsekvenserna av beslutet innebär enligt våra beräkningar ett investeringsbortfall på 23 miljarder per månad. Detta påverkar svensk ekonomi direkt. 2022 års BNP-tillväxt för Sverige utraderas.

Vi har inte ens nämnt de bieffekter detta får för annan samhällsviktig verksamhet, som är direkt beroende av en stark och sund byggbransch.

Vi vädjar till regeringen, att samlat inom alla sakområden, snarast se över vilka åtgärder ni kan vidta för att inte Sverige ska slå en tvärnit efter byggsemestern!


Catharina Elmsäter-Svärd, vd Byggföretagen


Johan Lindholm, Förbundsordförande Byggnads


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.