Ska gymnasieamnestin till Bryssel nu, Fritzon?

Tomas Tobé (M): Er amnestipolitik är ingen attraktiv lösning

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2019-05-14 | Publicerad 2019-05-11

Fritzons amnesti-politik behövs inte i Bryssel. Det Europa verkligen behöver är seriösa förslag på hur vi i praktiken får ordning på invandringspolitiken, skriver Tomas Tobé, toppkandidat till Europaparlamentet (M).

DEBATT. Socialdemokraternas, och Heléne Fritzons, hantering av invandringspolitiken är ansvarslös. Den gymnasieamnesti som Fritzon ansvarade för som minister har allvarligt skadat tilltron till svensk invandringspolitik. Socialdemokraternas alla lappkast imponerar heller inte på övriga Europa. Sveriges ses snarare som ett varnande exempel att inte ta efter, vilket underminerar vår trovärdighet inom EU.

Det är dags att svensk invandringspolitik förändras på riktigt. Vi behöver ta fram ett stramt och långsiktigt nationellt regelverk som inte ytterligare göder segregationen, utanförskapet och gängkriminaliteten. Ett regelverk som håller över tid, som stoppar nya amnestier och som inte stöps om från en månad till en annan.

Men vi behöver också verka för att Europas invandringspolitik fungerar. Därför är det oroväckande att följa Socialdemokraternas valhänta hantering av frågan i EU-sammanhang.

Partiets toppkandidat i EU-valet, Heléne Fritzon, tycks vara övertygad om att EU kommer att lösa problemet åt oss. Trots att ingenting pekar på att så kommer bli fallet. Fritzons tilltro till att övriga EU kommer följa Sveriges exempel och anamma just Socialdemokraternas politik är naiv.

Vår nuvarande invandringspolitik ses snarare som ett varnande exempel inom EU. Vilket Fritzon själv har varit med och bidragit till. Under hennes tid som migrationsminister var hon ansvarig för att driva igenom den så kallade gymnasieamnestin, vilket i praktiken är en amnestilag för tusentals ensamkommande unga. Lagen var så dåligt skriven att Lagrådet ansåg att gränsen hade nåtts för vad som är acceptabelt i fråga om hur lagstiftning kan utformas.

Är det den här invandringspolitiken som Socialdemokraterna, och Fritzon, tar med sig till Bryssel efter EU-valet den 26 maj?

En politik med tvära kast som har tvingat regeringen till att lappa och laga med amnestier till enskilda grupper. De är knappast en attraktiv lösning att ta efter för övriga EU. Det helt enkelt inte seriöst.

I stället behövs trovärdiga förslag som syftar till att skapa en kontrollerad, stram och förutsägbar invandringspolitik. Det är det som vi moderater går till val på.

Därför föreslår vi att EU:s yttre gräns stärks så vi får kontroll på vilka personer som kommer till Europa. Dessutom anser vi att asyl bör prövas direkt vid den yttre gränsen. Det ska ske snabbt, rättssäkert och värdigt. Den som har rätt till asyl ska välkomnas in i våra samhällen, men den som får avslag ska återvända till sitt hemland. Det är så en ordnad invandringspolitik ser ut i praktiken.

Men tyvärr ser inte Socialdemokraterna behovet av de här förändringarna. De tror fortfarande att övriga Europa kommer att lyssna på just Sverige och följa vårt exempel. Men så naivt får politiker inte hantera en så viktig fråga som invandringen.

Fritzons amnesti-politik behövs inte i Bryssel. Det Europa verkligen behöver är seriösa förslag på hur vi i praktiken får ordning på invandringspolitiken.

Tomas Tobé, toppkandidat till Europaparlamentet (M)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs hela debatten här