Stoppa krypandet för multinationella företag

Debattören: Svenska skattepengar slösas bort

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2020-08-20

För att inte regeringen ska slösa bort ännu mer svenska skattepengar bör man införa en rapportering där multinationella företag visar sin redovisning offentligt, skriver Tony Haddou.

DEBATT. I en granskning som Aftonbladet låtit göra framgår det att tre av regeringens ministrar – med näringsminister Ibrahim Baylan i spetsen – under en längre tid vädjat till it- och techjättarna Amazon, Google och Facebook att etablera sig Sverige.

Bolag som är ökända för låglönejobb, skatteflykt och stora vinstmarginaler som tillfaller ett fåtal i bolagens toppar.

Dessa skatteflyktingar har vår socialdemokratiska regering ägnat stor möda och stort besvär att få hit genom fjäsk och löften, som involverat stora summor av våra gemensamma skattepengar. Det är beklämmande.

Det här är inte vilka bolag som helst, utan tillhör de högst värderade bolagen i världen. Med ägare som Jeff Bezos och Mark Zuckerberg, män som ökat sina förmögenheter med flera miljarder under coronakrisen.

Dessa multimiljardärer har under lång tid spelat ut stater mot varandra för att få så fördelaktiga och låga skattenivåer som möjligt; de betalar överhuvudtaget knappt någon skatt.

I Europa har de lyckats få ner sin skattesats till mellan 1–2 procent genom att slussa ut sina beskattningsbara vinster till skatteparadis. Det är provocerande, för att uttrycka det milt. Inte minst i skuggan av pågående pandemi som sänkt BNP till historiskt låga nivåer för många länder världen över och där miljoner människor förlorat sina arbeten och inkomster och lever i akut fattigdom.

Varje år försvinner 500 miljarder dollar i skatteflykt. Det är pengar som undanhålls hårt arbetande medborgare och som skulle kunna ha använts till sjukvård och välfärd, vilket det finns ett ofantligt behov av inte minst nu under coronakrisen. I stället försvinner dessa miljarder dollar till slutna skatteparadis och tillfaller ett fåtal redan varandes miljardärer.

Det finns en uppenbar risk att stora drakar som exempelvis Amazon, slår ut mindre bolag som betalar sin skatt, vilket leder till att skatteintäkterna sammantaget minskar. Det är inte bra för något land, inte heller för Sverige, vilket även en högerkantrad socialdemokratiskt ledd regering måste inse. Problemen stannar dock inte där.

Amazon har med sin marknadsdominerande ställning gjort sig kända för sin antifackliga politik och olika skandaler har genom åren avlöst varandra. Det finns inget som tyder på att bolaget ändrar sin syn på arbetsrätt bara för att de intar ny marknad.

Det finns redan nu sorgliga exempel på hur våra skattepengar har slösats upp på dåliga storbolagsprojekt.

Regeringen har öst pengar över amerikanska it-jättar för att få dem att bygga serverhallar i Sverige. Det skulle generera tiotusentals jobb fram till 2025, men ser ut att bli ett luftslott.

Facebook fick exempelvis 140 miljoner i statligt stöd för att bygga serverhallen i Luleå som enligt den senaste årsredovisningen har 56 anställda.

Vänsterpartiet har vid ett flertal tillfällen krävt att regeringen agerar i frågan om skatteflykt, men gör uppenbarligen tvärtom, och krattar manegen för bolag som har skatteflykt som affärsmodell.

Vi behöver få stopp på glädjekalkylerna och krypandet för lågskattebolag. Därför tar Vänsterpartiet ett utskottsinitiativ. Vi vill se skärpta skatteregler, ökad rättvisa i beskattningen. Det måste finnas öppenhet och transparens i etablerandet av multinationella företag i Sverige.

I riksdagens skatteutskott har vi nyligen lagt förslaget om att regeringen genast bör återkomma med en strategi för att införa så kallad land-för-land rapportering.

Det skulle innebära att multinationella företag offentligt redovisar vinster och skatter i varje land de verkar i. Det krävs politiska åtgärder för att stoppa den aggressiva skatteplaneringen.


Tony Haddou, skattepolitisk talesperson (V)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.