Nätläkarna täljer guld och raserar sjukvården

Vänsterpartiet: Att skriva ut psykofarmaka till unga utan uppföljning borde vara förbjudet

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2021-09-16

Nu måste politiken ta ansvar för en lagstiftning som gör att resurserna inte kan fortsätta läcka iväg till vinstdrivande nätläkarbolag som täljer guld med kniv i vårt gemensamma skattesystem, skriver Karin Rågsjö och Jonas Lindberg.

DEBATT. Flera regioner – oavsett politiskt styre – har nu äntligen insett det vi i Vänsterpartiet länge förespråkat.

Det orimliga i att slussa iväg närmare en miljard kronor av våra gemensamma resurser varje år till nätläkarbolag som inriktar sig på myggbett, förnyelse av recept (som man kan göra gratis hos sin vårdcentral/1177) och nu även kopiös förskrivning av psykofarmaka utan uppföljning av patienterna.

Alla vet sedan länge att det mest patientsäkra och effektiva arbetssättet i sjukvården handlar om kontinuitet och ha tydlig uppföljning.

Nätläkarnas intåg i sjukvården slår sönder detta fullständigt och innebär bara att sjukvården blir ännu mer uppdelad och splittrad. Att förskriva så mycket mediciner till ofta unga människor utan att ha uppföljning borde vara rent regelvidrigt.

Västra Götaland försökte tidigare stoppa utbetalningarna till de digitala nätläkarbolagen men utredningen slog fast att det tyvärr inte är möjligt såsom lagen ser ut i dag.

Därför måste nu politiken ta ansvar för en lagstiftning som gör att resurserna inte kan fortsätta läcka iväg till vinstdrivande nätläkarbolag som täljer guld med kniv i vårt gemensamma skattesystem.

Och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) måste ta krafttag mot dom ersättningsnivåer som fortfarande gör att nätläkarna kan fakturera till exempel Region Stockholm närmare 300 miljoner kronor för bara 2020.

Det motsvarar nästan hela det budgetunderskott som Södersjukhuset gör och som kommer orsaka ännu värre personal – och vårdplatsbrist för de sjukaste patienterna.

Det moderatledda styret i Region Stockholm tror att det hela kan lösas genom att nätläkarbolagen bjuds in i regionens eget sjukvårdssystem och får start egna vårdcentraler.

Men genom att ha ett uselt regelverk har nätläkarbolagen kunnat hitta kryphål, till exempel genom att lista patienter på en vårdcentral men registrera deras onlinebesök på en annan mottagning.

På så vis har pengarullningen till dessa bolag fortsatt på bekostnad av dom sjukaste patienterna.

Det är hög tid att göra något åt lagen om valfrihet (LOV) som är en nationell lagstiftning.

Genom den tillåts fri etablering för vårdgivare som därmed får fri dragningskraft till skattemedel oavsett om det finns behov. På så vis har marknaden tagit kommandot över hur våra gemensamma resurser prioriteras och politiker bakbinds.

Det är såklart helt orimligt. Vårdpersonal förväntas prioritera de sjukaste patienterna först. Då måste politiken med lagstiftning och resurser möjliggöra detta. LOV sätter detta helt ur spel.

Den här frågan handlar alltså inte om hur man ställer sig till tekniska lösningar och appar i sjukvården. Det handlar om hur vi ska använda våra resurser och till vilka patienter.

Regionerna måste själva bli bättre på att ta kommandot över digitaliseringen i sjukvården genom att förstärka 1177 och göra det obligatoriskt att erbjuda onlinebokningar, chatt och att kunna läsa sin journal som komplement till fysiska besök.

Vänsterpartiet kräver:

  • Reglera nätläkarna.
  • Avveckla Lagen om valfrihet (LOV). Den fria etableringsrätten måste avskaffas. Däremot ska patienternas valfrihet värnas och delaktigheten förstärkas.
  • Stoppa privat vinstutdelning i svensk hälso- och sjukvård.
  • Stärk Hälso- och sjukvårdslagens (HSL) ställning så att patienter med störst behov prioriteras.


Karin Rågsjö, vårdpolitisk talesperson (V)
Jonas Lindberg, sjukvårdspolitisk talesperson (V) Region Stockholm


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.