Att montera ner LSS är ett svek, regeringen

KD: Sverige måste fungera även för personer med funktionsnedsättning och deras familjer

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2020-07-01

Det är anmärkningsvärt att det har tagit regeringen ett extra år att rädda andning och sondmatning. Under tiden utspelades mänskliga tragedier. Men i dag gläds vi med det hundratalet barn, vuxna och familjer som nu kan andas ut, skriver Ebba Busch och Pia Steensland (KD).

DEBATT. I dag blir det en lagfäst rättighet att få stöd med andning och sondmatning. Det är livsviktigt och efterlängtat och något vi kristdemokrater har kämpat för länge.

Men det är ofattbart att det har krävts en lagändring för något så självklart. Vi är också kritiska till att januaripartierna (S, MP, C och L) har hanterat denna fråga som bokstavligt talat handlar om liv och död med nonchalans och senfärdighet.

Genom KD/M-budgeten uppmanades regeringen i december 2018 att skyndsamt säkerställa att andning och sondmatning skulle vara grundläggande behov. Dessvärre förhalade januaripartierna processen. De presenterade gång på gång undermåliga lagförslag. Förslag som bland annat riskerade att förvärra situationen för människor med andra grundläggande behov än andning och sondmatning.

Det kunde vi kristdemokrater inte acceptera. Även funktionshinderrörelsen riktade skarp kritik. Flera gånger tvingades regeringen att backa och dra tillbaka skadliga förslag.

Det är anmärkningsvärt att det har tagit regeringen ett extra år att rädda andning och sondmatning. Under tiden utspelades mänskliga tragedier. Men i dag gläds vi med det hundratalet barn, vuxna och familjer som nu kan andas ut. De som kommer få stöd och avlastning för andning och sondmatning. De som äntligen kommer kunna sova utan oro på natten. Men vi får inte glömma att det krävs så mycket mer för att rädda assistansen.

Att kunna leva ett liv som andra. Det är intentionen med LSS – lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Men den striktare myndighetsbedömning som har accelererat efter S/MP-regeringens direktiv till Försäkringskassan 2016 har slagit hårt mot den enskilde.

De grundläggande behoven som exempelvis att klä på och av sig, måltider och personlig hygien styckas upp i små, små delar. Det har bidragit till att ungefär 2000 personer färre har assistansersättning i dag jämfört med 2016.

Många har därutöver fått neddragningar på antalet timmar. Människor har fråntagits sin frihet och delaktighet i samhället. De har tvingats till social isolering och husarrest.

Vi menar att intentionen med LSS är eliminerad. I stället för att leva som andra tvingas människor med funktionsnedsättning leva ett liv där deras ork och värdighet trasas sönder. Att regeringen inte har dragit i nödbromsen och stoppat nedmonteringen av LSS för länge sedan är anmärkningsvärt.

Det som pågår nu är ett välfärdssvek. Det är ovärdigt. Vi måste stå upp för mänskliga rättigheter, inte minst för de som saknar en egen stark röst. Det handlar och vilket samhälle vi vill ha.

Förslagen i januariöverenskommelsen räcker inte. När propositionen angående andning och sondmatning behandlades i riksdagen föreslog vi därför som enda parti att samtliga grundläggande behov ska vara assistansgrundande i sin helhet.

Januaripartierna röstade nej. De avslog vårt förslag som exempelvis skulle ge stöd för hela toalettbesöket – inte bara det mest intima. Eller stöd för att ta på alla kläder – inte bara de närmast kroppen.

Socialdemokraterna menade att frågan var för komplicerad för att ta tag i. Liberalerna tog inte ens plats i talarstolen under riksdagsdebatten. Något som är anmärkningsvärt i sig.

Januaripartiernas passiva hållning är ett svek mot personer med funktionsnedsättning. Kristdemokraterna kommer fortsätta protestera och arbeta för en värdig funktionshinderspolitik. Sverige måste fungera även för personer med funktionsnedsättning och deras familjer.


Ebba Busch, partiledare (KD)
Pia Steensland, riksdagsledamot och partiets talesperson för funktionshinderfrågor (KD)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.