MP borde tala tystare om medmänsklighet

C: Det var ni som stängde gränsen – och satte de ensamkommande i kläm

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2020-12-03

Den snårskog av olika tillfälliga lagar som såväl MP som S genomfört de senaste åren försvårar, både för Sverige och för människor på flykt. Vi behöver en migrationspolitik som är långsiktig och bygger på medmänsklighet, skriver Annie Lööf och Jonny Cato.

SLUTREPLIK. Annika Hirvonen skarvar rejält i Aftonbladet när hon hävdar att det är Miljöpartiet som står upp för medmänsklighet i svensk migrationspolitik, sanningen är ju att det är Miljöpartiet och regeringen som står för kovändningen och för att Sverige de senaste åren har legat på EU:s bottennivå.

Det var Miljöpartiet som tillsammans med Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna i praktiken stängde gränsen 2015 och drev igenom den första tillfälliga lagen som innebar att familjer som splittrats av krig under många år tvingades leva separerade.

I samband med att den tillfälliga lagen infördes, genom att S, MP, M och SD röstade ja, hamnade dessutom många ensamkommande unga i kläm. Centerpartiet röstade nej och hade andra förslag för en mer human migrationspolitik.

Det är de unga människor som snabbast lärt sig språket och genomfört utbildningen som riskerar få utvisningsbeslut i dessa dagar. De lagförändringar som Miljöpartiet och Socialdemokraterna aviserat att de ska lägga fram skulle börja gälla först till sommaren och skulle inte hjälpa de unga som drabbas under 2020.

Många av dessa ungdomar som snabbast klarat sina studier och vars tillstånd löper ut nu, kommer att utvisas innan ändringarna är på plats.

Det är inte Centerpartiets fel, regeringen har ju inte ens lagt fram lagförslagen. När det gäller ändringarna om hur lång en varaktig anställning ska vara står det regeringen fritt att göra sådana ändringar i en förordning.

Centerpartiet har alltid varit tydliga med att det går att kombinera medmänsklighet med ordning och reda. Vi är beredda att ta ansvar och fatta beslut som är långsiktiga, rättssäkra och bidrar till en bred förankring Sveriges riksdag.

Det måste vara slut på lappandet och lagandet i svensk migrationslagstiftning, där vi under de senaste fem åren har staplat tillfälliga lagar på tillfälliga lagar. Vi kan inte fortsätta göra förändringar som innebär godtycklighet och drabbar de som är mest utsatta.

Denna snårskog av olika tillfälliga lagar som såväl Miljöpartiet som Socialdemokraterna genomfört de senaste åren försvårar, både för Sverige och för människor på flykt. Sverige behöver en migrationspolitik som är långsiktig och bygger på medmänsklighet.

Nu måste vi lyfta blicken. Gymnasielagen gäller fortfarande och många ensamkommande unga har fortfarande möjlighet att stanna kvar. Det tycker vi är bra. Men Sverige behöver inte fler tillfälliga lagar.

Vi behöver en ny, permanent migrationslagstiftning som håller över tid och som inte ger dessa unga människor hopp som sedan släcks när det visar sig hur dåligt utformade lagförslagen är.

Vi, liksom Miljöpartiet, har nu möjligheten att bidra till det. Det migrationsbetänkande som är ute på remiss är en bra grund som kan göra att Sverige får en migrationspolitik som gör att föräldrar och barn på flykt kan återförenas, som inte innebär ett volymmål, som ger goda möjligheter till arbetskraftsinvandring samtidigt som vi prioriterar de mest utsatta.

Och tillsammans kan vi också skapa en bra humanitär skyddsgrund, som prioriterar barn och den som har en stark anknytning till Sverige. Det skapar långsiktiga spelregler för alla som söker skydd i Sverige.

Vi hoppas Miljöpartiet är redo att ta det ansvaret och inte ägnar sig åt att förvanska sitt eget ansvar för den situation människor som sökt sig till Sverige försatts i.


Annie Lööf, partiledare (C)
Jonny Cato, migrationspolitisk talesperson (C)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.