Så får vi Sverige på fötter efter krisen

Byggnads: Investeringar och utbildning före skattesänkning

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2020-08-24

Rusta upp miljonprogrammet, behåll nivåerna i a-kassan och öka satsningarna mot företag som fuskar och konkurrerar ut seriösa aktörer, skriver Johan Lindholm.

DEBATT. Coronapandemin har inneburit stora påfrestningar för det svenska samhället och den svenska arbetsmarknaden.

Det är fortfarande för tidigt att säga hur allvarliga konsekvenserna blir men vi vet att de kan mildras avsevärt om regeringen och samarbetspartierna fattar kloka beslut i den kommande höstbudgeten.

När coronapandemin slog till i våras och lamslog vårt land visade regeringen handlingskraft och införde en rad kloka åtgärder. Effekten har varit att Sverige klarat sig bättre ekonomiskt än många jämförbara länder.

Nu finns ett gyllene tillfälle att fortsätta på inslagen väg och med politiskt mod visa att vi kan gasa oss ur krisen och komma ut starkare på andra sidan.

Men då måste avdrags- och skattesänkar-politiken få stå tillbaka. Ytterligare skattesänkningar för de redan välbeställda kommer inte att skapa fler jobb. Att införa rut-avdrag för att få skjortorna strukna eller matsilvret putsat kommer inte få hjulen att snurra. Är det så långt den politiska viljan sträcker sig har vi allvarliga problem.

Men jag tror att ni är klokare än så. Jag tror att ni vet att investeringar i infrastruktur och välbehövliga renoveringsprojekt är ett välbeprövat recept. Det är värt att påminna om den gamla sanningen, att en byggnadsarbetare sätter tre andra i arbete.

Byggnadsarbetarna har fortsatt gå till jobbet när andra har jobbat hemifrån. Och när ekonomin ska startas upp står vi återigen redo att hugga i. Men vi behöver rätt förutsättningar och schysta spelregler. Här är Byggnads fyra punkter för att kickstarta Sverige:

  • Investera i infrastruktur och den eftersatta renoveringen av miljonprogrammen. En byggnadsarbetare sätter tre andra i arbete och Sverige har redan tidigare ett enormt behov av såväl bostäder som upprustad och utbyggd infrastruktur. Renovering innebär dessutom energieffektivisering och är nödvändig del av den gröna omställningen.
  • Öka resurserna och platserna på arbetsmarknadsutbildningarna till tillväxtyrken med stor efterfrågan. Pandemin har slagit hårt mot en rad branscher. Nu behövs stora insatser för att utbilda folk till att ta de jobb som finns. Bygg är fortsatt en stor tillväxtbransch och vi skriker efter nya kompetenta arbetskamrater.
  • Behåll nivåerna i a-kassan. Ingen ska bli fattig bara för att man förlorar jobbet. Åtgärderna under pandemin har visat att vi både kan och ska ha tillräckliga nivåer för att skydda vanligt folk från att sättas på bar backe vid arbetslöshet. Vi ska inte vrida tillbaka klockan och backa in i framtiden.
  • Ökade satsningar mot arbetslivskriminalitet. Fuskarna får inte bli krisens vinnare. Företag som utnyttjar sina anställda och fuskar med skatter konkurrerar ut seriösa aktörer och har blivit en inkomstkälla för den organiserade brottsligheten.

Arbetsmiljöverket, Polisen och Skatteverket behöver utökade resurser och verktyg för att städa upp bland skurkföretagen. Och kollektivavtalskrav vid offentliga upphandlingar bör bli en självklarhet för att förhindra att skattepengar går till oseriösa företag.

Mitt i krisen har vi ett gyllene tillfälle att få igång nödvändiga projekt, utbilda ny arbetskraft och samtidigt få en tryggare och mer välfungerande arbetsmarknad.

Därför är höstens budget kanske den viktigaste på decennier. Jag riktar mig direkt till Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet, Liberalerna. Nu har ni chansen. Sumpa den inte.


Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.