Migrationssamarbetena i EU är nödvändiga

Slutreplik från Tomas Tobé om migrationsfrågan

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2020-07-10

En ny, stram europeisk migrationspolitik är avgörande. Det är en förutsättning för ett lägre mottagande i Sverige, vilket ger oss andrum för att lösa våra djupa segregationsproblem, skriver Tomas Tobé (M).

SLUTREPLIK. Moderaterna har presenterat heltäckande förslag på hur EU:s invandringspolitik bör förändras i grunden, med konstruktiva lösningar som alla medlemsländer kan enas kring.

Det gäller till exempel formerna för asylprövning, gränskontroll och mottagande i medlemsländerna.

Vi vill säkra att de som har asylskäl inte trängs undan av ekonomiska migranter som saknar rätt till asyl. Så sker ofta i dag, och inte minst kvinnor och barn drabbas hårt av att människosmugglarna i praktiken styr över vem som får rätt att söka asyl.

Att anklaga oss för att sakna lösningar är därför direkt felaktigt, och dessutom magstarkt av Alice Bah Kuhnke eftersom hon själv inte nämner ett enda framåtsyftande förslag.

Till skillnad från Bah Kuhnke ägnar jag mig inte åt att ifrågasätta andras patos, men jag kan däremot beklaga att Miljöpartiets engagemang ofta övergår i naivitet. Bah Kuhnke tycks göra allt för att återinföra den politik som ledde till flyktingkrisen 2015, något som varken är humant, värdigt eller rättssäkert.

Migrationssamarbetena med länderna i EU:s närområde är inte perfekta, men nödvändiga. Att mena att de ska rivas upp är helt enkelt inte förankrat i verkligheten; det skulle leda till att runt tre miljoner migranter kan söka sig obehindrat till Grekland och EU.

I denna orealistiska ståndpunkt förenas Bah Kuhnke med Sverigedemokraterna, som driver samma verklighetsfrämmande linje.

Erdoğans agerande de senaste åren har varit förkastligt och jag är starkt kritisk till hur hans regim har fört in Turkiet på en anti-demokratisk väg.

Men Moderaterna i Europaparlamentet kommer inte att agera på ett sätt som riskerar en ny folkvandring genom Europa, genom att avbryta samarbetet med Turkiet.

En ny, stram europeisk migrationspolitik är avgörande. Det är en förutsättning för ett lägre mottagande i Sverige, vilket ger oss andrum för att lösa våra djupa segregationsproblem.

Lägre invandringen har självfallet inget egenvärde i sig, men givet hur situationen i Sverige ser ut är det absolut nödvändigt.

Ska Europa få på plats en ny stram invandringspolitik behöver vi vara konstruktiva och realistiska. I detta arbete har Miljöpartiet och de gröna sedan länge gjort sig helt irrelevanta.


Tomas Tobé, Europaparlamentariker (M)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.