S sprider myter om övervinster i välfärden

Replik från flera intresseorganisationer om vinster i välfärden

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2018-05-24

I själva verket finns det inga ”övervinster” – rörelsemarginalerna ligger på samma nivå som i andra jämförbara tjänstebranscher, skriver debattörerna.

REPLIK. Innan vinstfrågan avgörs i riksdagen försöker delar av regeringen krama ur det sista ur opinionen med högljudd retorik, nu senast i Aftonbladet (23/5).

Artikeln är full av faktafel och myter. Bland annat gör den gällande att medarbetare i privata välfärdsföretagen lider av att jobba i vinstdrivande företag trots att fakta pekar i rakt motsatt riktning.

Man redovisar även gamla opinionssiffror. I den senaste SOM-mätningen var det en minoritet, 41 procent, av alliansväljarna som stödde ett förslag om att begränsa vinstutdelningar.

Värt att komma ihåg är att det förslag som regeringen nu lägger fram går mycket längre än en begränsning av vinstutdelningar.

Nio av tio elever, brukare och anställda inom privatdriven välfärd finns i bolag som kan tvingas att lägga ned om regeringens förslag blir verklighet. Sannolikt skulle opinionen mot detta förslag vara ännu starkare om fler förstod förslagets innebörd och omfattande konsekvenser.

Mycket av motståndet kring vinster i välfärden bygger också på en felaktig verklighetsbild.

I själva verket finns det inga ”övervinster” – rörelsemarginalerna ligger på samma nivå som i andra jämförbara tjänstebranscher.

De 4,7 miljarder som regeringen lyfter fram utgår från regeringens eget förslag. Allt som ligger över denna nivå anser regeringen vara ”övervinster”.

Det är som att säga att man tycker att statsministern inte bör ha mer än 80 000 kr i månadslön och att Stefan Löfven därför har en ”överlön” på 84 000 kr i månaden.

Mellan skål och vägg har flera regeringsrepresentanter hörts försäkra välfärdsföretagare att lagstiftningen inte kommer att bli av. Samtidigt går delar av regeringen till storms mot samma företagare på debattsidor. Det är ett populistiskt spel som allvarligt försämrar möjligheterna att skapa ett gott samarbetsklimat mellan näringsliv och offentlig sektor. Det är högst beklagligt – välfärden förtjänar bättre.


Ulla Hamilton, Friskolornas Riksförbund
Håkan Tenelius, Vårdföretagarna
Andreas Åström, Almega
Anders Morin, Svenskt Näringsliv


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en replik. Läs hela debatten här