Det är dags att skrota public service för gott

Moderata ungdomsförbundet: Vi tvingas betala för vinklat innehåll

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2021-05-23 | Publicerad 2021-05-22

Vill vi se ett medielandskap med fria medier där åsikter och världsbilder kan stötas och blötas med varandra så måste vi göra det som borde gjorts för länge sen – kasta public service på historiens soptipp, skriver Matilda Ekeblad, ordförande i Muf, tillsammans med fem distriktsordföranden.

DEBATT. ”Gift vid första ögonkastet i USA”, ”Creepypodden” och program där män som är anklagade för våldtäkt får prata ut oemotsagt. Vad har alla dessa gemensamt?

De är alla program som public service sänder och som du är med och betalar för. Vi tvivlar inte på att det finns människor som vill se den här typen av program, men då bör man vara beredd att betala för det själv. I dag får människor som jobbar och sliter betala för lyxkonsumtion av nöjesprogram som de inte ens vill ha.

Public service är en omodern kvarleva från en svunnen tid. Konceptet SVT var kanske både bra och behövligt 1956 när det grundades, men det har inte åldrats väl. Förutom att antalet tv-kanaler i dag har blivit fler, har medielandskapet förändrats i grunden i och med de kommersiella playtjänsternas intåg på marknaden.

Behovet av public service har minskat drastiskt och vi anser att det i dag inte finns alls.

Public service slår sig ständigt på bröstet för att vara opartiska. Det finns ingenting som heter opartiskhet. Det är omöjligt att som människa vara helt objektiv, hur mycket man än försöker så kommer man alltid se världen genom sin egna glasögon.

Det kan ta sig uttryck i hur man väljer att framställa nyheter eller vilka nyheter man överhuvudtaget tycker är relevanta att rapportera om. Bara för att public service är statligt och tvångsfinansieras via skattsedeln så betyder det inte att de som publicerar innehållet är mer än människor, med all subjektivitet som det innebär.

Att public service då påstår sig vara någon sorts garant för den ofiltrerade sanningen i alla skeenden är därför fel.

Det största problemet med public service är att du inte får välja själv om du vill betala för det eller inte. Om du jobbar och har en inkomst så tvingas du vara med och finansiera kalaset.

Det skapar en snedvriden marknad där privata aktörer slåss mot en statlig jätte. De privata aktörerna måste alltid prestera på topp för att få folk att vilja betala medan public service år efter år garanteras en mångmiljardbudget utan krav på att prestera.

Public service blotta existens gör att massa kvalitativ och småskalig journalistik går förlorad eftersom det inte är möjligt att utmana den statliga jätten.

Vissa hävdar att avvecklandet av public service skulle utgöra ett hot mot demokratin, de kunde inte ha mer fel. Tanken att det enda som står mellan oss och diktatur är att komiker får stå och dra halvtorra skämt på bästa sändningstid är absurd.

Det odemokratiska är snarare att tvinga människor att betala för vinklat innehåll som utger sig för att var objektivt, nöjesprogram de inte vill ta del av och dyra inköp av serier som marknaden skulle kunna sköta själv.

Om public service skrotas så skulle alla medier få tävla på samma marknadsmässiga villkor och alla skulle själva få bestämma vilka program de vill lägga sina pengar på.

Dessutom används statlig media ofta som propagandakanal för auktoritära regimer med syftet att enbart lyfta fram deras egna åsikter och budskap. Public service är inte garanten för demokrati – fria val, yttrandefrihet och ett oberoende rättsväsende är däremot det.

Vill vi se ett medielandskap med fria medier där åsikter och världsbilder kan stötas och blötas med varandra så måste vi göra det som borde gjorts för länge sen: kasta public service på historiens soptipp, där den faktiskt hör hemma.


Matilda Ekeblad, förbundsordförande Muf
Jonathan Törnstrand, distriktsordförande Muf Södermanland
Noah Hjortman, distriktsordförande Muf Värmland
Amalia Mowafy, distriktsordförande Muf Västmanland
Nils Julin, distriktsordförande Muf Dalarna
Emelie Taimi, distriktsordförande Muf Gävleborg


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.