”Tio kronor” till EU blir snabbt 15 000 kr

Slutreplik om EU:s kostnad

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2017-12-08

I en slutreplik i debatten om EU:s kostnader för skattebetalarna skriver debattörerna att det fortsatt behövs granskning av EU:s verksamhet som årligen kostar skattemiljarder – utanför unionens kärnverksamhet.

SLUTREPLIK. Dagens EU-budget är ”på intet sätt enorm” skriver Katarina Areskoug Mascarenhas, EU-kommissionens representant i Sverige i sin replik. Således lyckas hon redan i första meningen visa att hon både har en väldigt märklig inställning till andras pengar och totalt har missförstått vår poäng.

För det första, hade EU i år en budget på 1 570 miljarder kronor. Arenskoug Mascarenhas är nog ganska ensam om att inte tycka att detta är mycket pengar. 10 kronor om dagen för 508 miljoner medborgare är inte lite. För en vanlig familj motsvarar det nära 15 000 kronor om året.

För det andra var vår ansats inte huruvida EU:s budget är enorm eller inte. Utan vad EU gör med pengarna. Inte med ett ord berör Kommissionens representant de exempel på slöseri som vi tar upp. Visst gör EU bra saker, men det vi lyfte var exempel på saker EU gör som man INTE borde göra. Exempelvis reklam för sig själv, läppstifts-filmer för att få kvinnor intresserade av vetenskap, tveksamma arbetsmarknadsprogram för ungdomar, virtuella spel som det nyligen kritiserade Taxlandia med mera.

För det tredje så är det korrekt att EU:s revisionsrätt kontrollerar vart pengarna tar vägen. Men det är också korrekt att revisorerna i tjugo år i rad har ifrågasatt utbetalningar och understrukit att mer fokus måste läggas på att få resultat för de pengar som spenderas. I årsrapporten för 2016 var det första gången som de gjorde ett uttalande med reservation i stället för med avvikande mening. En utveckling åt rätt håll, men knappast något att stoltsera med.

Arenskoug Mascarenhas vill att debatten ska bygga på korrekta faktaunderlag och saklig argumentation. Vår debattartikel innehöll båda delar. Det vore klädsamt om Kommissionen själv kunde bidra genom att ärligt erkänna att många skattemiljarder i EU spenderas utanför kärnuppdraget och att detta är något som behöver rättas till. För samma budord bör gälla beslutsfattarna i EU som i Sverige: varje förslösad skattekrona är en stöld från folket.


Christian Ekström, vd Skattebetalarnas Förening
Sofia Linder, chefekonom Skattebetalarnas Förening


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

Följ ämnen i artikeln