Tillgången på skog i Norrbotten är god

Sveaskogs vd svarar de 16 samebyarna om skogsavverkningen i norr

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2023-06-03

Debattartikeln visar tydligt att ett oroväckande stort antal samebyar är mer intresserad av medial uppmärksamhet än att träffa oss och diskutera konkreta åtgärder och lösningar för skogsbruket framåt, skriver Sveaskogs vd Erik Brandsma.

REPLIK. När jag läste debattartikeln ”Rädda skogarna – vår överlevnad står på spel” undertecknad av ett antal samebyar och företrädare för olika organisationer blev jag besviken.  

Det min uppfattning att vi, sedan jag tillträdde som vd för Sveaskog i januari 2022, tagit nya tag för att gemensamt utveckla skogsbruket i norra Sverige. Med vår ambition om en fungerande samexistens i åtanke har Sveaskog initierat en rad åtgärder för att säkerställa en konstruktiv dialog.

 

Några exempel är skogsbruksinstruktioner anpassade till rennäringen, kostnadsersättning till samer som deltar i samplaneringsmöten, särskilda resurser dedikerade till dialog med samebyarna, gemensamma lavforskningsprojekt och en satsning på ökad kompetens i frågan på alla nivåer inom bolaget, inklusive styrelse och ledningen.

Därutöver har vi även drastiskt minskat avverkningsvolymerna i Norrbotten.

Sveaskog menar med andra ord allvar när vi pratar om att hitta en gemensam väg framåt och ett anpassat varierat skogsbruk som kan gå hand i hand med renskötseln. Alla andra alternativ är sämre.

 

Jag är den förste att erkänna att detta är svårt. Det finns en historia att förhålla sig till och som statligt ägt bolag har vi ett stort ansvar.

Med detta i åtanke har jag under det senaste året träffat många av företrädarna för de undertecknande samebyarna personligen – inte sällan vid flera tillfällen.

Jag har lärt mig otroligt mycket och jag har upplevt det som att vi haft goda samtal. Flera har mitt mobilnummer och kan enkelt lyfta luren och höra av sig direkt till mig.

Nu är vi precis i början av en ny samrådsfas och jag ser ingen anledning att polarisera och elda på en tidigare konflikt vi arbetat på att försöka lösa.

 

Debattartikeln visar dock tydligt att ett oroväckande stort antal samebyar är mer intresserad av medial uppmärksamhet än att träffa oss och diskutera konkreta åtgärder och lösningar för skogsbruket framåt.

Det är min ärliga uppfattning att medial polarisering inte gynnar rennäringen på lång sikt och att en konstruktiv dialog och ett ”givande och tagande” oss emellan är att föredra.

 

Vi har historiskt inte alltid tagit önskvärd hänsyn och jag har därför varit mån om att göra en omstart i dialogen. Som vi tidigare i år informerat om har Sveaskog minskat avverkningar i Norrbotten eftersom vi inte kommit längre i våra samråd. Det är ett beslut fattat med respekt för rennäringen.

Att vi minskar vår avverkning för att ”vi inte har någon skog kvar” är felaktig. Vi kan våra skogar och här är fakta om vårt innehav i Norrbotten: 

 

  1. Tillgången på skog är god. Sveaskog äger totalt 1,81 miljoner hektar mark i Norrbotten och inväxningen, det vill säga när trädplantor och små träd växer upp, är stor och kraftigt ökande.
  2. Sveaskog har 1,32 miljoner hektar produktiv skogsmark i Norrbotten. Av dessa är 247 000 hektar skogar med höga naturvärden. Dessa är skyddade och brukas inte.    
  3. Sveaskog har 105 683 hektar skog över lägsta slutavverkningsålder i Norrbotten. Av dessa består 2 267 hektar av Contorta. 
  4. Den årliga tillväxten på de arealer vi brukar beräknas till 2 800 000 m3fub/år. Vi beräknar en hållbar nivå för avverkning till 1,3 miljoner m3fub (motsvarande cirka 10 000 hektar) årligen för den kommande tioårsperioden. Vi planerar för att kunna öka nivån kraftigt därefter. 
  5. Den volym som ska avverkas i Norrbotten under 2023 är planerad till 520 000 m3fub, det vill säga 19 procent av den totala tillväxten. 

 

Skogsbruket på 1960-, 70-, och 80-talet präglades av väsentligt större uttag och större hyggen. Ett resultat av detta är den befintliga åldersfördelningen och det faktum att vi i dag har stora arealer av ungskog på vårt markinnehav.

Dagens uttagsnivåer är lägre och hyggesstorlek, utformning av hyggen och hänsyn till ekologiska värden ser i dag ut på ett helt annat sätt än historiskt.

 

Jag tror även fortsättningsvis på en dialog. Men jag vill föra den direkt med de samebyar som vill vara delaktig i att utveckla ett modernt hållbart skogsbruk och därmed framtidssäkra rennäringen, inte via media.

Jag beklagar därför den vändning i vårt samarbete som debattartikeln innebär och väljer enbart att besvara den för att ge allmänheten en rättvisande bild av Sveaskogs skogsbruk i norra Sverige och för att förmedla vår ambition att gemensamt komma vidare.


Erik Brandsma, vd Sveaskog


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Följ ämnen i artikeln