Trygg välfärd kräver växande företag

Replik från Liberalerna i Uppsala om skattepolitiken

Publicerad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Sänkta bolagsskatter i en tid då arbetsmarknaden svajar gör att företag slipper säga upp och kan anställa, vilket i sin tur stärker vårt lands ekonomi, skriver Lina Nordquist, Malin Sjöberg Högrell och Mohamad Hassan (L).
Sänkta bolagsskatter i en tid då arbetsmarknaden svajar gör att företag slipper säga upp och kan anställa, vilket i sin tur stärker vårt lands ekonomi, skriver Lina Nordquist, Malin Sjöberg Högrell och Mohamad Hassan (L).

DEBATT

REPLIK. ”Upp till bevis för regeringens samarbetspartier att visa att de prioriterar välfärden”, skriver (S) till oss liberaler i Aftonbladet den 22/8. Detta trots att januaripartierna under våren har gett ett historiskt statligt tillskott till välfärden på 26 miljarder: 418 miljoner till Uppsala kommun och till Region Uppsala 435 miljoner. 

(S) skriver att de vill ”investera i välfärden före skattesänkningar”. Det är en logisk kullerbytta. Det ena kräver helt enkelt det andra.

Inte ett enda öre till välfärden kommer från ingenstans: ett starkt skyddsnät förutsätter friska, växande företag. Företagen, deras anställda och alla vi konsumenter drar in pengar som går till att vårda, rädda, lära ut, bygga ett bättre land.

Sjukvård, äldreomsorg och annat skyddsnät är helt beroende av skatter och moms från privat sektor. Vi bygger skyddet tillsammans. Hela cirkeln behövs. Vi har slitit denna vår för att rädda Sveriges och Uppsalas företag. Det kommer vi att fortsätta med.

Socialdemokraternas skattehöjningar kommer inte att få Sverige på fötter efter pandemi och kommande lågkonjunktur. Det viktiga för välfärden är ju inte hur hög skattesatsen är för varje person eller för varje företag – det avgörande är hur mycket skatt vi får in sammantaget och vad vi sedan gör med pengarna.

Det i sin tur påverkas av hur många företag vi har som anställer, vilket resultat de gör och hur många av oss som har ett jobb och bidrar med moms och skatt. Det måste bli enklare att anställa, så att fler kan gå till jobbet och komma hem med en egen lön.

Sänkta bolagsskatter i en tid då arbetsmarknaden svajar gör att företag slipper säga upp och kan anställa, vilket i sin tur stärker vårt lands ekonomi. Vårt förslag om att sänka skatten för människor med låga inkomster ger människor en tryggare tillvaro och dessutom möjlighet att konsumera mer hos lokala företag. Deras inköp kan bli helt avgörande för andras vardag.

Fler företag och jobb i växande företag betyder frihet och livschanser, men även finansiering av det gemensamma. Företag och kunnig välfärd gör att möjligheter kan prägla varje människas liv, vem hon än är och varifrån hon än kommer. 

Sammanfattningsvis: vi prioriterar ett starkt skyddsnät. Det kräver levande företag. Tack, alla företag, för att ni bygger vår välfärd.


Lina Nordquist, riksdagsledamot (L)
Malin Sjöberg Högrell, regionråd (L)
Mohamad Hassan, kommunalråd (L)

Publicerad:

LÄS VIDARE