Publicerad:
Uppdaterad:

C, nu behövs mer än fluff om grön tillväxt

Replik från Vänsterpartiet om ekologiskt hållbar ekonomi efter coronakrisen

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Tyvärr brister Federley och Nordin i sin trovärdighet när det gäller klimatarbetet eftersom deras parti konsekvent undviker att nämna två av våra största klimatbovar, nämligen flygsektorn och den storskaliga köttindustrin, skriver Malin Björk och Jens Holm (V).
Foto: TT
Tyvärr brister Federley och Nordin i sin trovärdighet när det gäller klimatarbetet eftersom deras parti konsekvent undviker att nämna två av våra största klimatbovar, nämligen flygsektorn och den storskaliga köttindustrin, skriver Malin Björk och Jens Holm (V).

REPLIK. Centerpartisterna Fredrick Federley och Rickard Nordin skriver om behovet av att skapa en grön tillväxt efter coronakrisen. Vi i Vänsterpartiet håller med om att vi inte kan fortsätta som förut utan att vi måste skapa en socialt och ekologiskt hållbar ekonomi. Klimaträttvisa, brukar vi kalla det. 

I stället för ett ensidigt fokus på tillväxt vill vi i vänstern verka för en hållbar utveckling där klimatskadlig verksamhet fasas ut och vi får mer av det hållbara.

Vi kräver till exempel att miljöskadliga subventioner fasas ut (bara inom skatteområdet uppgår de klimatskadliga subventionerna till 30 miljarder kronor per år i Sverige), att vi i stället investerar i hållbara projekt och förnybar energi, att bensindrivna bilar ska sluta säljas senast 2025 och att de stora utsläpparna betalar mest. Samtidigt vill vi bygga ut tåg- och kollektivtrafiken.

Tyvärr brister Federley och Nordin i sin trovärdighet när det gäller klimatarbetet eftersom deras parti konsekvent undviker att nämna två av våra största klimatbovar, nämligen flygsektorn och den storskaliga köttindustrin. Innan coronakrisen stod dessa två sektorer för en ständigt växande andel av världens totala utsläpp.

Därför måste en post-coronastrategi innehålla mer än bara fluff om grön tillväxt och i stället konkreta åtgärder för begränsat flygande och minskad köttkonsumtion.

När den svenska regeringen nyligen presenterade sitt stödpaket för flygindustrin kom inga motkrav på att industrin måste arbeta för att begränsa utsläppen för att få tillgång till pengarna.

Kommer C, som ett av regeringens samarbetspartier, ligga på för att kräva det? Och vad gör ni för att begränsa utsläppen från den storskaliga djuruppfödningen?

Vi välkomnar att Centern kräver ett fortsatt klimatarbete och inte, som vissa inom högern och extremhögern, att klimatinsatser nu ska stoppas med hänvisning till corona.

Men för att snabbt få ner utsläppen och nå målen i Parisavtalet krävs ett helhetsgrepp där vi vågar ställa höga krav på alla stora industrier, att vi ser till att det är de stora utsläpparna som betalar mest och att klimatpolitiken också bygger på rättvisa.


Malin Björk, EU-parlamentariker (V)
Jens Holm, klimatpolitisk talesperson (V)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Texten är en replik. Läs hela debatten här

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad: