Löfven, du har tappat kontrollen över Sverige

Ulf Kristersson: Ditt ledarskap är misslyckat på punkt efter punkt

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2019-08-18

Stefan Löfven har under de senaste fem åren misslyckats på punkt efter punkt. Hans många högtidstal om att krossa gängen, stoppa knarket och göra upp med hedersvåldet rår inte på problemen, skriver Ulf Kristersson (M).

DEBATT. I dag sommartalar en svensk statsminister som har tappat kontrollen över Sveriges problem.

Stefan Löfvens ledarskap präglas av svikna vallöften och en återkommande ovana att inte ta ansvar.

När oppositionen sen vill ställa statsministern till svars vägrar han att ta debatten. Inte en enda gång i år har Stefan Löfven ställt upp i en enskild debatt.

Sverige är på många sätt ett av världens bästa länder att leva i. Från den unika svenska tilliten och jämlikheten, till vår vackra natur. Från några av Europas bästa universitet och ständigt nya svenska innovationer, till ny svensk musik som erövrar världen. Listan på allt som är bra kan göras lång.

Samtidigt ser vi hur riktigt allvarliga problem fördjupas: Dålig svensk integration har blivit en ren integrationskris som skapar livslånga utanförskap. Den grova gängkriminaliteten har tagit över hela stadsdelar. De svenska cancerköerna blir allt längre och bidragsberoendet djupare.

Till och med klimatutsläppen ökar.

Stefan Löfven har under de senaste fem åren misslyckats på punkt efter punkt. Hans många högtidstal om att krossa gängen, stoppa knarket och göra upp med hedersvåldet rår inte på problemen.

Statsministern tar inte ansvar och allt är alltid någon annans fel. Transportstyrelsen var enligt Löfven inte hans ansvar, inte heller LSS-haveriet eller integrationskrisen. Det är inte heller statsministerns ansvar att få kontroll över dödskjutningarna eller det drastiskt ökade antalet granatattacker.

Det är inte ens Stefan Lövens ansvar att Sverige hade färre poliser i april 2019 än i april 2014. Nu senast var det Danderyds fel att de kriminella gängen skjuter ihjäl varandra över knarkpengar.

Ska vi bryta utvecklingen så krävs politiskt ledarskap. Och då måste man kunna göra tuffa politiska prioriteringar, där det viktigaste går före sånt som är mindre viktigt.

Moderaterna står för det alternativet i svensk politik.

När riksdagen antog M- och KD-budgeten ökade vi drivkrafterna för att jobba, samtidigt som vi tillförde mer pengar till statens kärnverksamheter, som polisen och sjukvården.

Mycket arbete kvarstår men vårt mål är tydligt: Sverige ska vara ett tryggt och fritt land där alla får chansen att göra sin egen klassresa. Här ska lika rättigheter, skyldigheter och möjligheter gälla alla.

Två områden som vi prioriterar högt är lag och ordning samt integration. Eftersom Sveriges största problem nu finns där.

Förra året skedde 306 skjutningar och 45 människor sköts till döds. Enligt polisen har antalet ihjälskjutna fördubblats sedan 2014. Under samma tid har antalet personer som utsatts för sexuella övergrepp tredubblats enligt BRÅ. Så kan vi inte ha det.

Konkreta reformer är nödvändiga. Vi har föreslagit dem – Socialdemokraterna säger nej.

  • Betald polisutbildning och en särskild lönesatsning för att få fler poliser.
  • Dubbla straff för gängkriminella, bort med dagens mängdrabatt och inför visitationszoner där polisen får särskilda befogenheter.
  • Återinför polisens specialiserade sexualbrottsgrupper i samtliga regioner.

Samtidigt har vi en integrationskris: Mer än hälften av alla arbetslösa är födda utanför Sverige. I våra utanförskapsområden finns skolor där inte ens hälften av eleverna får godkänt i alla ämnen. Många barn som är födda i Sverige talar knappt svenska, och det finns ett omfattande hedersförtryck. Även här har vi krävt reformer, men Socialdemokraterna säger nej.

  • Integration och invandring hör ihop. Därför krävs en långsiktig och stram invandringspolitik. Tillfälliga uppehållstillstånd och försörjningskrav vid familjeåterförening ska vara huvudregel.
  • Krav på kunskaper i svenska och egen försörjning för permanent uppehållstillstånd.
  • Fler fall ska leda till utvisning på grund av brott och hedersrelaterade brott.

Jag är i grunden optimist. Sverige har löst svåra problem förut och tagit fasta på stora möjligheter. Men det kräver ett politiskt ledarskap som säger som det är, och sedan gör det man har sagt.

Svårt? Säkert. Viktigt? Absolut. Möjligt? Definitivt. Men inte med den här regeringen.

Ulf Kristersson, partiledare (M)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs fler artiklar i ämnet här