SSU ska inte låta som populister, Botström

15 SSU-distrikt: Din retorik om gängvåldet är är inte förankrad hos oss

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2019-09-04

SSU-ordföranden Philip Botströms uttalande vittnar om ett skifte i politiken. Ett skifte som inte har förankrats internt inom SSU, skriver debattörerna.

DEBATT. ”Följ efter de grovt kriminella som är kända av polisen var än de rör sig, förhör varenda person de träffar, gör orosanmälan på varenda unge i deras närhet...".

Vid en första anblick skulle man kunna tro att citatet är en Facebookkommentar, hastigt skriven i affekt av en ilsken medborgare efter ännu en gängskjutning. Men så är det inte. Citatet går att finna i en artikel på Aftonbladet, och det kommer från Philip Botström, SSU:s förbundsordförande.

Uttalandet har väckt starka reaktioner bland många SSU-distrikt. Den retorik som Botström använder sig av är främmande och oroväckande. Det är en retorik som traditionellt sett hörts från röster långt ut på den auktoritära, populistiska högerkanten, inte hos den unga socialdemokratin.

Botströms uttalande vittnar om ett skifte i politiken. Ett skifte som inte har förankrats internt inom SSU genom av medlemmarna gemensamt fattade beslut. SSU:s politik och SSU:s politiska fokus är något som skall bestämmas gemensamt i våra öppna demokratiska forum, inte bakom stängda dörrar. 

Vi riskerar att dessa individer väljer att isolera sig mer från samhället om det görs en kontinuerlig övervakning trots att de inte gjort några snedsteg. Känslan av att alltid vara övervakad när en eventuellt försöker förbättra sig kan uppfattas som ett motstånd från samhället och kan leda till att individen inte ser någon anledning i att förbättra sig själv.

Det bör i stället fokuseras på hur vi kan nå ut till individen och ge denne en möjlighet att inte ta sig in i kriminalitet. Att följa efter individer, förhöra varje person de träffar på och göra orosanmälan på unga utan skälig grund blir således en direkt inskränkning av de mänskliga rättigheterna.

Detta är inte ett samhälle värdigt att kallas fritt och demokratiskt.  

Vid den här typen av fruktansvärda händelser är det lätt att greppa efter första bästa och starkaste åtgärd. Resultatet blir allt för ofta en fördummande debatt om vem som kan visa hårdast tag och föreslå de mest skärpta straffen – inte en diskussion kring vad som faktiskt komma till bukt med problemet.

Att förvärra tillvaron för någon som redan är fast i kriminalitet kommer enbart leda till en ökad andel återfallsförbrytare. Vi är i behov av verkningsfulla åtgärder för att lösa den grova brottsligheten. Åtgärder med fokus på förebyggande arbete med långsiktigt perspektiv.

SSU behöver en seriös politik för att motverka brottslighet och rehabilitera de som fallit in i kriminalitet. Socialdemokratin bär på en tradition av att värna före detta kriminellas rätt till en andra chans. 

Vi behöver fokusera på ekonomiska klyftor och sociala orättvisor – inte ägna oss åt populistisk retorik och symbolpolitik. Det är ett känt faktum att kriminaliteten göds av, och frodas i kapitalismen och klassamhället.

Låt oss därmed fokusera på verkningsfulla åtgärder i stället för att presentera kortsiktiga, ihåliga förslag som snarare förvärrar problemet än att åtgärda det.

Lösningen ligger i satsningar för att se till att alla barn klarar grundskolan, på fritidsledare och trygghetsvärdar för att unga ska ha bra vuxna förebilder och satsningar på bostäder för att bryta segregationen.

Polariseringen i samhället är en konsekvens av att man låtit utanförskap gro sig starkt. Stora och komplexa utmaningar löser man aldrig med små kortsiktiga lösningar.

Vill vi på riktigt komma till bukt med gängkriminaliteten behöver vi ett närvarande samhälle där våra gemensamma aktörer samarbetar. Ett samhälle som aktivt jobbar för att lösa våra gemensamma utmaningar här och nu, men som också arbetar för att åstadkomma långsiktiga åtgärder. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något.

Möter vårt samhälle en utmaning ska vi se till att lösa den tillsammans.


My Fröberg, ordförande SSU Örebro län
Electra Ververidis, ordförande SSU Skåne
Cornelius Julius Rundqvist Marsico, ordförande SSU Sörmland
Edvina Palmcrantz, ordförande SSU Jönköpings län
Daniel Fleck, ordförande SSU Södra Älvsborg 
Fredrik Bruhn, ordförande SSU Norrbotten 
Anton Karlsson Rask, ordförande SSU Halland
Hanna Vangen Engström, ordförande SSU Dalarna
Assar Wixe, ordförande för SSU Göteborgsområdet 
Ghaith Al-Tameemi, SSU Gävleborg 
Lotta Wiechel, ordförande SSU Västerbotten 
Sebastian Panzar, ordförande SSU Stockholm 
Karl Paine, distriktsstyrelsen SSU Kronoberg
Felix Jonsson, vice ordförande SSU Gotland
Hanna Andersson, ordförande SSU Göteborg
Hanna Jokel, SSU-medlem
Vidar Santesson, ordförande SSU Halmstad
Leith Al-Bayati, ledamot SSU Malmö
Agna Bešilja, SSU-medlem


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.