M, ert agerande räddar inte svenska välfärden

Replik från Socialdemokraterna om budgetprocessen till Moderaterna

Publicerad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Att Ulf Kristersson – trots att han visat sig oförmögen att bilda regering – nu tar hjälp av hoppande majoriteter för att i efterhand plocka isär beslutade budgetar medför stora risker för Sverige, skriver  Fredrik Olovsson (S).
Foto: TT
Att Ulf Kristersson – trots att han visat sig oförmögen att bilda regering – nu tar hjälp av hoppande majoriteter för att i efterhand plocka isär beslutade budgetar medför stora risker för Sverige, skriver Fredrik Olovsson (S).

REPLIK. Moderaternas röst för att riva och slita i den budget som riksdagen redan har beslutat, är ett solklart brott mot syftet med den ordnade svenska budgetprocess som tidigare moderatledningar har accepterat.

Att Ulf Kristersson och Elisabeth Svantesson låter kortsiktigt partipolitiskt spel ta överhanden, sker till priset av Sveriges långsiktiga ekonomiska intressen och inte minst välfärdens långsiktiga finansiering.

Vi socialdemokrater har länge varnat för att välfärden behöver mer resurser. Därför har regeringen aviserat att regeringens tidigare mycket stora välfärdstillskott sedan 2014 nu kompletteras med ytterligare fem miljarder kronor, helt inom ramen för den ordnade budgetprocessen. Det visar att det går alldeles utmärkt att använda sig av den ordnade budgetprocess, som Moderaterna nu kastar överbord med sina knappa två miljarder.

Sedan Stefan Löfven tillträdde som statsminister 2014 har vi vänt utvecklingen från stora skattesänkningar till att investera i vård, skola och omsorg. Den förra mandatperioden tillförde vi 35 miljarder kronor till kommunsektorn och nu arbetar 100 000 fler inom välfärden. Genom ett brett samarbete i Sveriges riksdag har vi säkrat minst 20 miljarder i höjda generella statsbidrag till kommuner och regioner den här mandatperioden. Men vi vet att mer krävs.

Moderaterna motiverar sitt agerande med att de vill stärka välfärden. Det är magstarkt. Den politik som de konsekvent bedrivit visar att deras omsorg om Sveriges välfärd som bäst är yrvaken.

Den regering som Ulf Kristersson var minister i sänkte skatten med 140 miljarder kronor. Antalet välfärdsanställda per invånare sjönk. År 2018, innan Sverige hade en regering på plats, tog Moderaterna hjälp av Sverigedemokraterna för att sänka skatten med ytterligare 20 miljarder.

Att Ulf Kristersson – trots att han visat sig oförmögen att bilda regering – nu tar hjälp av hoppande majoriteter för att i efterhand plocka isär beslutade budgetar medför stora risker för Sverige.

Att kommunsektorn inte längre kan lita på att en beslutad budget gäller omöjliggör de långsiktiga planeringsförutsättningar som krävs för att anställa de tiotusentals lärare, undersköterskor och sjuksköterskor som Sverige behöver de kommande åren.

Det duger helt enkelt inte att sänka skatten med 140 miljarder, därefter med ytterligare 20 miljarder och sedan som plåster på såren rösta igenom tillfälliga engångssatsningar med en sönderkörd budgetprocess som följd. Moderaternas agerande löser inte de stora behov välfärden står inför de kommande åren.


Fredrik Olovsson, ordförande i finansutskottet (S)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs fler artiklar i ämnet här

Publicerad: