Ebo gör integrationen här i Malmö svårare

Replik från Katrin Stjernfeldt Jammeh och Joakim Sandell om lagens effekter

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2021-05-04

Ebo bidrar till ökad segregation. Nio av tio asylsökande ebo-bosätter sig i redan socioekonomiskt svaga områden i Malmö, trots att det numera innebär att de mister dagersättningen från Migrationsverket. Det är hög tid att skrota ebo helt. Replik från Katrin Stjernfeldt Jammeh och Joakim Sandell.

REPLIK MALMÖ. Vi håller med Centerpartiets Paarup-Petersen och Sauer om att ebo inte är svaret på Malmös alla problem.

Men det går inte att blunda för att systemet bidrar till ökad segregation. Nio av tio asylsökande ebo-bosätter sig i redan socioekonomiskt svaga områden i Malmö, trots att det numera innebär att de mister dagersättningen från Migrationsverket. Det är hög tid att skrota ebo helt!

I stället bör staten ta ansvar för mottagandet under asyltiden och säkerställa ankomstboenden som erbjuder vettiga boendeförhållanden och som är utspridda över hela landet.

När ebo infördes 1994 sågs det som en frihetsreform. Men var är friheten för den barnfamilj som bor trångt med andra släktingar eller vänner i en liten trea i Malmös miljonprogramsområden?

Var är friheten för de som hamnar i händerna för skrupelfria aktörer som handlar med svartkontrakt eller utnyttjar svart arbetskraft?

Ebo innebär i praktiken att hela ansvaret för integration överlämnas till individen. Vi socialdemokrater ser integration som en tvåvägsprocess där individen tar ansvar för att bland annat lära sig språket och etablera sig i samhället, och där samhället i sin tur erbjuder goda förutsättningar att göra så på. I det ingår vettiga boendeförhållanden.

Tror Paarup-Petersen och Sauer att detta är möjligt för en asylsökande med rätt till en dagersättning som uppgår till strax över 2 100 kronor i månaden och som ska täcka kostnader såsom mat och hyra? Om svaret är nej uppmanar vi Centerpartiet att sluta försvara ett illa fungerande system som försvårar för människors integration.

Paarup-Petersen och Sauer skriver att vi i stället bör fokusera på ”effektiva insatser och nytänkande arbetsmarknadspolitik för att få fler människor i arbete”.

Vi undrar på vilket sätt Centerpartiets stora hjärtefråga om att privatisera arbetsmarknadspolitiken, mitt under brinnande pandemi, skulle vara effektiv? Vad är det som är nytänkande med en oreglerad arbetskraftsinvandring där arbetsgivare kan plocka in utländsk arbetskraft för att hålla nere löner, samtidigt som det finns arbetslösa som skulle kunna ta jobben?


Katrin Stjernfeldt Jammeh, kommunstyrelsens ordförande i Malmö (S)
Joakim Sandell, riksdagsledamot (S)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.