Utöka allemansrätten till övergivna fastigheter

Alla partier liknar mer eller mindre varandra nuförtiden. Det är det röda blocket, anfört av Socialdemokraterna, och det blå blocket, med Moderaterna i täten. Både Socialdemokraterna och Moderaterna kallar sig arbetarpartier. Centerpartiet kallar sig dessutom Alliansens gröna röst, vilket föranledde komikern Soran Ismail att undra om inte Socialdemokraterna borde kalla sig för de rödgrönas blå röst. Förvirrande är det i alla fall. Särskilt som de båda blocken flirtar intensivt med medelklassen. Det märks, inte minst i bostadspolitiken. Eller avsaknaden av bostadspolitik, kanske vore mer rättvisande att kalla det.

I innerstan omvandlas befintliga hyresrätter till bostadsrätter, och bara de med pengar på banken har råd att bo kvar. Alla andra får vackert flytta ut i ytterområden.

Det byggs dessutom väldigt få nya bostäder, och de som byggs är utformade för kärnfamiljer där både mamma och pappa har fasta jobb. Men allt färre lever i kärnfamilj idag. Och allt färre har fasta jobb med stabil inkomst. Vi pluggar, har projektanställningar, vikarierar, har deltidsarbeten och visstidsanställningar. Vi är singlar, bor med en eller flera vänner, flyttar ihop och gifter oss och får barn och skiljer oss och behöver bokstavligen rum också för nya sambor och deras barn. Det märks inte på bostäderna som byggs.

Jag har tre förslag på hur man kan lösa det här problemet på ett bra sätt. Miljövänliga är de också, alla tre:

1. Utökad kollektivtrafik. Om bussar, spårvagn och tunnelbana går ofta och dygnet runt så minskar avståndet mellan innerstaden och förorterna. Alla har en kvart tjugo minuters väg hem, inte bara de som bor i stan.

2. Utökade kollektivboenden, det vill säga flerbostadshus. Varför byggs inte höghusen högre? Genom att bygga uppåt görs staden mer kompakt och avstånden krymper. Att ta trapporna eller hissen från sin lya i höghuset ned till markplan istället för att ta bilen från förortslägenheten till stan är en klar miljövinst. Och de nya husen behöver alla möjliga sorters lägenheter. Stora som små.

3. Utökad allemansrätt. I Holland har man rätt att bosätta sig i ödehus ifall ägaren har innehaft huset i över ett år utan att bo i det eller på annat sätt använda det. Den dag ägaren behöver fastigheten kan han eller hon förstås gå till domstol och få de boende avhysta. Om samma lag gällde i Sverige skulle personer som hittills inte haft råd att bo centralt få en chans att göra det, så länge de beaktar allemansrättens gyllene regel om att inte störa eller förstöra. Det är inte resursekonomiskt försvarbart att stora ytor står tomma hur länge som helst i städerna utan att användas.

Istället för att servera folk floskler som att "alla bostadsområden ska vara attraktiva boenden" och att man aldrig kan "acceptera att en bristande bostadspolitik sätter hinder för människor att flytta för att pröva ett nytt arbete eller påbörja en utbildning" så tycker jag att de rödgröna borde ta till sig idéerna ovan. Att lova att rusta upp hälften av de mest akuta förfallna miljonprogramslägenheterna och att bygga lite nytt inom sex år duger inte. De rödgrönas bostadspolitik måste bli både rödare och grönare.

Följ ämnen i artikeln