Med ”folkhemsel” får folket stabila elpriser

Socialdemokraterna: Använd statens muskler för billig el till hushållen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2023-03-24

Vi socialdemokrater presenterar nu ”folkhemsel” – ett helt nytt förslag för att öka kontrollen över den svenska elmarknaden. Med statens muskler kan vanligt folk få samma möjligheter som storföretagen till låga elpriser, skriver Magdalena Andersson och Fredrik Olovsson.

DEBATT. Vanligt folk behöver kunna räkna med låga och stabila elpriser. Vi socialdemokrater presenterar nu ett förslag för en elmarknad på vanligt folks sida.

”Folkhemsel” är vår helt nya modell som kan ge svenska hushåll lägre och stabila elpriser.

Svenska hushåll befinner sig i ett mycket tufft ekonomiskt läge. Maten är rekorddyr, hyrorna stiger och räntorna på bolånen ökar kraftigt. Putins energikrig mot Europa har drivit upp elpriserna, eldat på inflationen och raserat hushållens marginaler. Höga elräkningar har pressat hushållen under en längre tid och elpriserna är fortsatt för höga och svåra att förutse.

Elmarknaden fungerar inte längre för vanligt folk.

I en kris måste man både våga och orka tänka nytt. Regeringen och Sverigedemokraterna har i stället visat på en häpnande passivitet. De har sagt nej till våra förslag om en elräkningsakut, höjda barnbidrag och inte gjort det jobb som krävs på EU-nivå för att reformera EU:s elmarknad.

Deras åtgärder mot de höga elpriserna har hela tiden kommit för sent och varit otillräckliga. Dessutom har åtgärderna – som det hemligstämplade elstödet – visat sig gynna dem som redan har det bäst.

Miljarder kan också ha slarvats bort – eftersom Sverigedemokraterna och regeringen inte prioriterat att föra elbolagens övervinster tillbaka till hushållen.

Vi socialdemokrater har arbetat, tänkt och funderat och kan nu presentera ett helt nytt förslag för att öka kontrollen över den svenska elmarknaden. Med syfte att säkra låga elpriser för vanligt folk.

Redan i dag kan storbolag skriva långa kontrakt med låga elpriser. Vi vill nu kunna använda statens – våra gemensamma – muskler för att se till att vanligt folk får samma möjligheter till låga elpriser. Helt enkelt en ”folkhemsel”.

Vi föreslår att staten ska auktionera ut långa kontrakt på ren el som garanterar elproducenter en stabil och förutsägbar intäkt. Den som vill ha minst betalt för att sälja elen vinner auktionen.

Staten förmedlar sedan vidare den billiga elen till hushållen. Därmed kan alla hushåll få en mycket stor andel billig el som bottenplatta i sin elförbrukning.

På så sätt kan hushållen få ett lägre och stabilare elpris. Vi ser att ett pris på ca 40 öre/kWh är möjligt att uppnå, och minst 60 procent av hushållets normalförbrukning skulle kunna levereras som ”folkhemsel”.

På så sätt får hushållen tillgång till de lägre och stabila priser som skapas av långa kontraktstider och den lägre risken för producenterna som kommer av ett statligt kontrakt.

Utöver lägre priser för hushållen kan förslaget dessutom gynna ökad elproduktion här i Sverige – genom stabila och förutsägbara spelregler. Det behövs om Sverige ska behålla ledartröjan i klimatomställningen. Så att de nya jobben hamnar här i stället för i andra länder.

Vi väljer att agera medan Sverigedemokraterna och regeringen inte har någon plan för att skydda hushållens ekonomi eller sänka elpriserna, och inte heller orkar driva på i EU för en reformerad elmarknad.

Deras passivitet duger inte när svenska hushåll riskerar höga och oförutsägbara elpriser. Regeringen måste orka agera för att på riktigt ändra marknadslogiken och värna hushållens ekonomi.

Vi förväntar oss därför att de skyndsamt tar vidare vårt förslag.

Det är dags att säkra lägre elpriser för svenska hushåll och öka kontrollen över elmarknaden. Därför behövs vårt förslag om ”folkhemsel” och regeringen behöver få det på plats före nästa vinter.


Magdalena Andersson, partiledare Socialdemokraterna
Fredrik Olovsson, energipolitisk talesperson Socialdemokraterna


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.