Ett bortkastat år för integrationen

Debattörerna: Svenska folket vill se kraftigt minskad invandring

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2020-08-07

I dag avslutar den parlamentariska kommittén sitt arbete och man kan slå fast att det varit ett bortkastat år för integrationen. Det har främst drabbat dem som lider i utanförskap, skriver Maria Malmer Stenergard och Tobias Billström (M).

DEBATT. I dag avslutar den parlamentariska kommittén sitt arbete och det kan nu konstateras att det varit ännu ett förlorat år för alla dem som vill minska invandringen och vända integrationskrisen. Ytterst drabbar det dem som lider i utanförskap.

Kommitténs opolitiska tjänstemän bedömer att antalet asylsökanden kommer hamna på samma nivåer som i dag. Antalet beviljade uppehållstillstånd kommer att öka. Det går stick i stäv med svenska folkets önskan om en kraftigt minskad invandring. Och stick i stäv med Socialdemokraternas vallöfte.

De senaste tio åren har 1,3 miljoner uppehållstillstånd beviljats och gruppen utrikes födda utgör nu 20 procent av Sveriges befolkning.

Varje år blir antalet utrikes födda i Sverige fler, men gruppens arbetslöshet minskar inte. Hälften av alla dem som kom under perioden 1990-2016 är inte självförsörjande. Det är förödande för deras chanser till lyckad etablering att invandringen fortsätter vara på alldeles för höga nivåer.

Det är inte en human invandringspolitik att låta utrikes födda leva i socioekonomiskt utanförskap. Trångboddheten, bidragsberoendet och hopplösheten breder ut sig i våra svenska utanförskapsområden.

Det gör även hedersförtrycket och kriminaliteten. Med en fortsatt hög invandring kommer för många utrikes födda fortsatt vara fast i det rödgröna utanförskapet, utan verkliga chanser till en lyckad integration.

Med betänkandet som antas i dag har regeringen fått det som den bad om i sina undermåliga direktiv: en kortfattad produkt som kan diska av en konflikt mellan regeringspartierna. Men man har inte levererat på det som svenska folket begärt – och som Socialdemokraterna lovade innan valet: en långsiktigt hållbar invandringspolitik på lägre nivåer.

Sverige hade kunnat få en överenskommelse om en historiskt stram invandringspolitik som beaktar dagens integrationsförmåga. Men i avgörandets stund valde Socialdemokraterna makten och Miljöpartiet före Sveriges behov av en minskad invandring.

Socialdemokraterna ställer sig i stället bakom förslag som alltså innebär att asylinvandringen ligger kvar på dagens nivåer. Om de är nöjda med dessa nivåer, varför sa Stefan Löfven så sent som i januari att invandringen måste minska?

I slutskedet ströks hela kapitel av det som kommittén arbetat med under ett års tid, och som vi valt att lyfta in:

  • Ett volymmål/riktmärke för en kraftigt minskad invandring. Med det ramverk som Moderaterna föreslagit skulle man reglera de så kallade pullfaktorerna, det vill säga omständigheter som gör att asylsökande väljer Sverige framför andra länder. Det handlar bland annat om att ställa krav för att få del av Sveriges generösa välfärdssystem, skärpa reglerna för anhöriginvandring och införa krav för permanent uppehållstillstånd och medborgarskap. Med en politisk vilja skulle invandringen till Sverige kunna minska, och åtgärder vidtas om målet är på väg att överskridas.
  • Ett helt kapitel om hur nyanlända ska kunna kvalificera sig in i välfärden genom arbete.
  • Ett helt kapitel med elva skarpa förslag om hur ett nej verkligen ska vara ett nej. I dag stannar alltför många av dem som borde återvända och utvisas. Det har Riksrevisionen, Delegationen för migrationsstudier, Polismyndigheten och Migrationsverket bekräftat.

Ingen vet heller hur betänkandet ska behandlas i regeringen för att kunna bli en proposition. I kommittén röstar Miljöpartiet för en närmast oreglerad invandring till Sverige, medan Socialdemokraterna som sagt står för bibehållna nivåer på invandringen.

Vi beklagar att majoriteten i kommittén i dag väljer gröna lättnader före moderata åtstramningar. Moderaterna är fast beslutna om att 2020-talet inte ska bli ett nytt årtionde av alldeles för hög invandring i kombination med usel integration.

Vi kommer därför fortsätta driva en stram invandringspolitik och är redo att strama åt reglerna så fort vi får chansen.


Maria Malmer Stenergard, migrationspolitisk talesperson (M)
Tobias Billström, gruppledare (M)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.