Lagen förbjuder oss att lagra IP-uppgifter

Replik från Tele2 om lagring av IP-uppgifter

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2018-06-30

Om rättsväsendet däremot vill att vi ska bryta mot rådande lag behöver vi tydlighet kring vilka lagar vi de facto ska följa, och vilka det är ok att bryta mot, skriver debattören.

REPLIK. Tre åklagare skriver den 29 juni att Tele2s hållning kring integritet och barns trygghet är motsägelsefull. Tvärtom är vår hållning glasklar; vi gör allt i vår makt för att hjälpa myndigheter i brottsutredningar. Men enligt rådande lagstiftning får vi inte lagra och lämna ut IP-uppgifter.

Debatten kring datalagring präglas tyvärr av stora missförstånd, där operatörerna påstås ha ett val om huruvida man ska lagra IP-uppgifter eller inte. Så är inte fallet.

2014 underkände EU-domstolen det så kallade datalagringsdirektivet och konstaterade att det bröt mot mänskliga rättigheter, då den personliga integriteten inte kan garanteras.

Sedan dess har vi på Tele2 gång på gång påtalat att den svenska lagstiftningen måste uppdateras för att åstadkomma en balans mellan integritet, mänskliga rättigheter och effektiv brottsbekämpning, vilket EU-domstolen också konstaterade 2016. Vi kan inte bryta mot en mänsklig rättighet för att skydda en annan.

Men regeringen har fortfarande inte uppdaterat lagstiftningen. Som de tre åklagarna säkert vet, gäller därför huvudregeln i lagen om elektronisk kommunikation, som säger att information inte får lagras om den inte behövs för ett företags egen verksamhet.

På Tele2 behöver vi inte våra kunders IP-uppgifter; därför är det i dagsläget olagligt för oss att lagra dessa.

Medan vi väntar på en uppdaterad lagstiftning fortsätter Tele2 vårt arbete för att barn ska vara trygga på nätet. Vi hjälper dagligen polis och andra brottsbekämpande myndigheter i deras utredningar och blockerar varje månad över en halv miljon försök att nå material med sexuella övergrepp på barn, baserat på listor från bland annat Interpol. Samtidigt fortsätter vi att mana på framtagandet av en balanserad lagstiftning som säkrar personlig integritet, respekterar mänskliga rättigheter och möjliggör effektiv brottsbekämpning. Vi gör allt i vår makt, men stiftar inte lagar.

Om rättsväsendet däremot vill att vi ska bryta mot rådande lag behöver vi tydlighet kring vilka lagar vi de facto ska följa, och vilka det är ok att bryta mot.


Viktor Wallström, kommunikationsdirektör på Tele2-koncernen.

Artikeln är en replik. Läs hela debatten här


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.